Nagyanyáink csodaszere

Természetes gyógymódot keres a stressz ellen? Merüljön el egy levendulamező szépségében! S nem is kell ehhez Provence-ba utaznia, ilyenkor júniusban a tihanyi Belső-tó környékén is élvezheti a lenyűgöző látványt és a megnyugtató illatot.

A június 19-20-án megrendezésre kerülő Levendula Fesztivál igazi tihanyi program, hiszen a levendula Tihany egyik jelképe, nevezetessége. A levendula évszázadok óta fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának.

E nemes növény tiszteletére rendezik meg évről évre a Levendula Fesztivált, melyen fontos szerepet játszik a népművészeti kirakodóvásár és a kézműves játszóház, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjait ismerhetik meg a látogatók – például szalmafonást, papírmerítést, kosárfonást. A fesztivál fénypontja a levendulaaratás, melyet bárki kipróbálhat.

Nyugtat és élénkít

A természetgyógyászok a levendulát elsősorban nyugtató és görcsoldó hatása miatt ajánlják. Vízzel készült forrázata ideges szívdobogást enyhít, vérnyomást csökkent, fejfájást és szédülést gyógyít. A levendula olajából néhány cseppnyit a fürdővízbe cseppentve nyugtató hatású, enyhíti a reumás panaszokat. Illóolajával a halántékot bedörgölve a fejfájás hatásosan csillapítható.

Levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatása is van. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére, elősegíti többek között az egészséges, felfrissülést hozó alvást. Epetermelést fokozó, emésztést elősegítő, görcsoldó, szélhajtó, vizeletürítést elősegítő hatással is rendelkezik.

Külsőleg, ecsetelőként alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, a mitesszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában, még az olyan súlyos esetekben is, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma. A levendula kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, és serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait.

20100610_nagyanyainkcsodaszere1Kártevők ellen

Eleink a levendula szárított virágát a szekrénybe helyezték, mert köztudottam molyirtó. Sőt, a szúnyogok is elkerülik. Megszárítva, potpuriként tálban kirakva a lakásban meghitt hangulatot teremt, párnácskába, zsákocskába varrva, ruhák, ágyneműk közé rakva friss illattal kényeztet. Általános rovarűző hatása miatt előszeretettel ültetik kényes növények – például rózsatövek – mellé, elűzi többek között a levéltetveket és más kártevőket.

Házi elsősegélycseppek

A levendula illatos virágaiból készíthetünk az egész család számára hasznos, bármikor elővehető elsősegélycseppeket is. A frissen vágott virágos hajtásokról lefosztott virágokkal lazán megtöltünk egy üveget, egészségügyi szesszel felöntjük úgy, hogy ellepje. A lezárt üveget meleg helyen tartjuk egy hónapig, majd leszűrjük. A levendulatinktúra ízületi bántalmakra, égési sebekre, rovarcsípésekre, fejfájás csökkentésére alkalmas, belsőleg az emésztés serkentésére, puffadás ellen használható.

(Forrás: Levendula FesztiválMire jó?)