Sajnálom, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek

A ho’oponopono igazán olyan szó, amit elsőre nehéz elolvasni, de azután nem megy ki a fejünkből. Ez a régi, a pszichére ható módszer Hawaii-ról származik, és segít „megjavítani” az emlékezetünket. Tegyük a dolgokat a helyükre – ezt jelenti a ho’oponopono, a szeretettel gyógyítás tudománya. Megváltoztatja a nézőpontunkat, boldogabbá tesz minket.

A nyelvtörőnek tűnő, a valóságban ősi hawaii technika, azt a célt szolgálja, hogy rendet tegyünk az életünkben, aktiváljuk a megbékélési folyamatokat, gyakoroljuk a megbocsátást, és oldjuk fel a konfliktusokat, amikor ez nehéznek vagy eleve lehetetlennek tűnik.

Hawaii szertartásMunka, egészség, pénz, szerelem, emberi kapcsolatok – ezek azok a területek, amelyekre hatással van ez a különös pszichológiai technika, megváltoztatja a nézőpontot, ahogyan a világot látjuk, vagy ami még jobb, boldogabbá tesz minket.

Eredete és módszere

A technika eredete már elveszett az időben, de annyit lehet tudni, hogy eredetileg gyógyításra gyakorolták a papok, majd az egész világon elterjedt, köszönhetően a tudós és pszichológus Ihaleakala Hew Lennek és az író Mabel Katznak, aki először saját magán gyakorolt, majd tapasztalatait megosztotta másokkal is.

Teljes felelősséget vállalni mindenért, ami velünk történik, egy magasabb intelligenciára támaszkodni, teljesen tudatosnak lenni – ezen a három sarkalatos ponton nyugszik a módszer, amely végül önmagunk és mások felé irányuló szeretetbe torkollik.

Ezzel a módszerrel eltűnnek a korlátok, a haszontalan gondolatok, az elme új erőt kap, a dolgok friss megvilágításba kerülnek.

Sajnálom, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek – ezek a mantra szavai.

A mentális sérülések megértése és az azt követő megbocsátás a technika kiindulópontja. Megtanítja, hogyan induljunk a nulláról, hogyan számoljunk el az emlékeinkkel a tudatalattinkban. Így feloldódnak a görcsök, az elfojtott harag, a frusztráció, és ezzel a békés létezés felé fordulunk.

Az emlékezet megtisztul, megoldja a régi sérelmeket, amelyek gyakran a szenvedés csapdájába ejtenek. Abból a feltételezésből indulunk ki, hogy minden dolog ajándék, beleértve a negatív tapasztalatokat is, ami fájdalmat okoz. Ho’oponopono egy új életfilozófia, amely elhagyja a bűntudatot, és képes megbocsátani.

Ez tulajdonképpen olyan tudatossági technika, ahol középre helyezzük magunkat és a saját életünket.

Emlékezzünk arra, hogy minden nap egy új alkalom, hogy szakítsunk a rossz emlékekkel, és elkezdjünk Isteni módon cselekedni.

(Olaszból fordította: Székely Enikő)