Rendezett ház – rendezett fej

A rendrakás és a takarítás mindig aktuális téma. Manapság erről a művészetről már teljes könyveket is írnak. A takarítással nem csak a ház tisztaságáról gondoskodunk, hanem a bennünk lévő rendről, nyugalomról és életvidámságról is. Ön is szeretné ezt megvalósítani, de nem tudja hol kezdje? Rendszerezzen, ne sajnálja a kacatot! Íme 5 tipp a rendrakáshoz.

Szelektáljon

Nagy halmokban hevernek a lakásban olyan dolgok, mint például a gyerekei alkotásai, rajzai? Szelektáljon! Azokat a dolgokat, amelyeket tényleg meg akar tartani, mint például az első cipőcskét vagy az úszásdiplomát, tegye egy dobozba. Csak a gyermekei legszebb és legkülönlegesebb alkotásait tartsa meg, esetleg csináljon róluk fotókat. A régi plüssöket és gyerekjátékokat dobja el és csak egyetlen kedvencet tartson meg.

Rendezett, átláthatóMerjen dolgokat kidobni

Gyakran mondogatja, hogy „Jól jöhet ez még valamikor!”? A legtöbb esetben ez nem így lesz. Sőt, valószínűleg el is felejti majd, hogy mije van, és újat vesz belőlük. Dobja el, ajándékozza el vagy vigye el újrahasznosításra ezeket a tárgyakat. Kétségei vannak, hogy mit dobhat el? Tegye őket egy dobozba. Már 3 hónapja rájuk sem nézett? Akkor kidobhatja őket.

Ossza be a munkát

Nincs ötlete, hol kezdje? Jusson eszébe, hogy nem kell mindent egyszerre csinálnia. Kezdje csak egy szekrénnyel vagy csak egy szobával. Vigyázzon arra, hogy ez nem a kacatok rendberakásáról szól, hanem tényleg dobja ki a szükségtelen tárgyakat. Maradjon pozitív és emlékeztesse magát, hogy milyen jó lesz, ha majd kontroll alatt tudja tartani a káoszt.

Alakítson ki rutint

Azok a dolgok, amiket rutinból csinálunk, kevesebb energiát igényelnek, ezért fontos ezek kialakítása. Például vigye el az üres flakonokat hetente az erre kialakított konténerbe, szedje össze a régi újságokat, és minden este indítsa el a mosogatógépet. Váljanak ezek szokássá, és meg fogja látni, hogy rögtön kevesebb holmit kell elpakolnia.

Keressen segítséget

Nem sikerül elkezdenie a pakolást, és különösen sok nehézséget okoz megválni a dolgaitól? Kérjen segítséget. Egy tréner vagy egy szervező segíthet a takarításban és a rendszerezésben. Ha a probléma olyan súlyos, hogy ön vagy környezete komolyan szenved tőle, akkor a megoldásához egy terapeuta segítsége ígérhet eredményt.

(Hollandból fordította: Rebecsák Anita)