Az idősebb kori önkénteskedés javítja a mentális egészséget

Az idősebb korban végzett önkéntes munka jó mentális egészséghez és közérzethez vezethet. Ezek a hatások 40 éves kor előtt nem érvényesülnek, tehát az önkénteskedéssel való összefüggés az élet bizonyos szakaszaiban erősebb lehet. Nagyobb erőfeszítéseket kellene tenni annak érdekében, hogy a középkorú és idős embereket önkéntes munkára ösztönözzék.

A BMJ Open online kiadásában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy egy 1991 és 2008 között készült közvélemény-kutatás során különféle kérdéseket tettek fel a résztvevőknek a szabadidős tevékenységeikről, köztük a hivatalos önkéntes munkáról is. A felmérésben a mentális egészségi állapotot és az érzelmi jólétet a validált lelki egészség kérdőívvel (GHQ-12) mérték.

Fiatalon tart

A válaszadók körülbelül 21 százaléka állította azt, hogy végzett valamilyen önkéntes munkát. A nők általában többet önkénteskedtek, mint a férfiak.

A teljes minta tekintetében az átlagos GHQ-pontszám azok esetében volt a legjobb (legalacsonyabb), akik gyakran végeztek önkéntes munkát, és azok esetében volt a legrosszabb (legmagasabb), akik soha nem önkénteskedtek.

Amikor az életkort is számításba vették, a kutatók pozitív összefüggést mutattak ki az önkénteskedés és a jó mentális egészségi állapot és érzelmi jólét között körülbelül 40 éves kortól, ami több mint 80 éves kor felettig is megfigyelhető volt.

Az önkéntes munka valószínűleg több lehetőséget biztosít ezeknek a csoportoknak az előnyös tevékenységek végzésére és a társas kapcsolatok ápolására, ami pedig védő hatást gyakorol az egészségi állapotukra – foglalta össze az eredményeket dr. Faiza Tabassum, a kutatás egyik vezetője.