Hogyan szoktassuk le gyermekünket a pelenkáról 3 nap alatt?

Amikor már eljött az ideje, hogy a bili használatát tanítjuk a gyereknek, tehát leszoktatjuk a pelusról, a megfelelő pillanatot mutató jelek arra emlékeztetnek minket, hogy a gyermek tulajdonképpen már azelőtt készen áll a dologra, mint azt gondolnánk. Ha már búcsút intene a tonnányi piszkos pelenkának, íme néhány trükk, hogyan szoktassa le róla gyermekét.

Hogyan szoktassuk le gyermekünket a pelenkáról 3 nap alatt?

Úgy gondolom, hogy minden gyermek már a 22. hónaptól kész a bilihasználatra, legyen szó éjjelről vagy nappalról, pisiről vagy kakiról – mondja Lora Jensen, a 3 Day Potty Training szerzője (és 6 gyermek édesanyja). A gyerekek meglehetősen kíváncsi természetűek, és a bilire megfelelő jelzésekkel reagálnak: elég csak megismertetni saját magukat a saját testükkel, megtanítani nekik, hogyan szabaduljanak meg a zavaró tényezőktől, és hogyan váltsák le a régi módszereket. Íme pár trükk, amit tudni kell, ha – a gyereke (is) – készen áll a pelus elhagyására.

Emlékeztető

Olykor a gyerekek olyan könnyen belemerülnek az önfeledt játszadozásba, hogy egyszerűen megfeledkeznek róla, nem veszik számításba, hogy pisilniük kell. Mivel azelőtt tulajdonképpen egy hordozható wc-t viseltek magukon, nem evidens nekik, hogy szóljanak, így nem mondanak semmit. Lora azt tanácsolja a szülőknek, hogy folyamatosan emlékeztessék a kicsiket arra, hogy szóljanak, ha pisilniük kell. „Ne kérdezzétek őket, elég csak egy kis emlékeztető a pisiszünetre” – hiszen ha a gyerek úgy érzi, hogy ő kontrollálja az egész folyamatot, nem fog harcolni ellene.

Csak semmi lazítás

Kicsit segíthet ellazulni, ha csak kapcsolgatjuk a tv-t össze-vissza, de tönkre is teheti az eddig befektetett energiánkat és erőfeszítéseinket. Lora azt javasolja, hogy kapcsoljuk ki a tv-t és a telefonunkat az átszokás/átszoktatás időszakában. Sokat számít, ha úgy vagyunk otthon, hogy nem csinálunk semmit. Ebben a 3 napban az összes időnket és figyelmünket gyermekünkre kell fordítanunk.

Legyünk következetesek

Igen, itt az ideje elhagyni a pelenkát és a gumibugyit, a régi szokások majd segítenek! Ha bizonyítékot szeretnénk Lora Jensen módszeréről, olvassuk el a következő, lelkes Facebook-hozzászólást.

Lora,
alkalmaztam a módszeredet a legidősebb fiamon, és bevált. Bár lehet, hogy csak szerencsém volt. Egy évvel később ugyanezt a módszert választottam a második fiamnál is, és vele is működött a dolog, persze lehet, hogy ez is csak szerencse kérdése volt. A múlt hétvégén egy fiú-lány ikerpárt tanítottam az átszokásra, és mivel ebben az esetben is bevált a módszered, be kell vallanom, hogy ez bizony működik, csodálatos vagy. Köszönöm, hogy megírtad ezt a könyvet, meg azt is, hogy mindig támogatsz, ha szükségem van rá. TUDOM, hogy ezt nem tudtam volna megcsinálni nélküled. Mindig mindenki megdöbbenve nézi, hogy a gyerekeim kétéves korukra már csak a wc-t/bilit használják. A legnagyobb rajongód vagyok! Minden jót neked és a családodnak.

Üdv
Silvia

(Olaszból fordította: Taliga Nóra)