Akár zseni is lehet, aki az ujjain számol

Az iskolában a gyerekeket gyorsan megtanítják arra, hogy ne az ujjaikon számoljanak, hanem fejben, esetleg papírra írják fel számításaikat. Az egyetemen a diákok nem használhatnak segédeszközt, csak a memóriájukra támaszkodhatnak. A többségünk szégyelli, ha az ujjain számol, a valóságban egyes felmérések szerint a zsenik közül is sokan tesznek így.

Emögött az az elképzelés áll, hogy az intelligens ember csak saját agyának erejére támaszkodik, és semmilyen külső segítséget nem vesz igénybe.

Nem baj, ha használja

A tanárok tudják, hogy a gyerekek kognitív képességei gyorsan fejlődnek, ha különféle segédeszközök támogatják őket a tanulásban, és az idősek memóriazavarai is könnyebben leküzdhetők külső eszközök segítségével. Mindenki mástól azonban elvárjuk, hogy csak a saját elméjére támaszkodjon.

Egyes vélemények szerint amikor különféle eszközöket használunk – akár az ujjainkat vesszük igénybe számoláskor –, valójában az agyunkat stimuláljuk. Méghozzá olyan mértékben, hogy még az is elképzelhető, hogy ez a gyakorlat még kreatívabbá tesz minket, és problémamegoldásunk ezáltal hatékonyabbá válik.

A szakemberek egy része úgy véli, hogy minden ember hatékonyabban dolgozik, ha a problémamegoldás során a kezeit is használhatja: a gondolkozás ugyanis a fizikai aktivitás keretében élénkebb, gyorsabb, kreatívabb.