Ünnepi depresszió helyett jótékonykodás

Nem ritkaság, hogy az ünnepekkel járó anyagi és érzelmi stressz miatt úgynevezett szezonális depresszió jelentkezik, de szerencsére annak is megvan a módja, hogy ezt megelőzzük. Jó megoldás, ha pl. önkénteskedünk ingyenkonyhán, vagy ajándékot gyűjtünk rászorulóknak. Ne arra gondoljunk, ami megterhelő, hanem arra, hogy mi az, amiért hálásak lehetünk.

Rengeteg társasági esemény, feladat és tennivaló van a karácsonyi időszakban. Egyszerűen lehetetlen, hogy mindnek megfeleljünk. A legjobb, ha a realitás talaján maradunk ahelyett, hogy irreális elvárásoknak próbálnánk megfelelni. Van, hogy muszáj nemet mondani, hiszen az ember prioritása saját maga és a családja, nem más – mondja Patricia Woods, a New York-Presbyterian Hospital Queens munkatársa.

Jót tesz a jótékonykodás

A szakember szerint sokszor az interperszonális kapcsolatok sem realisztikusak, mert mások az elképzeléseink. Az ismerőseink, rokonaink nem változnak meg pusztán azért, mert karácsony van. Érdemes erre előre felkészülni, hogy elkerüljük a csalódást.

Hasznos, ha lehetőségeinkhez mérten másoknak is próbálunk segíteni. Önkénteskedhetünk ingyenkonyhán, gyűjthetünk ajándékot rászorulóknak. Ne arra gondoljunk, hogy mit nem engedhetünk meg magunknak, hanem arra, hogy mi az, amiért hálásak lehetünk – teszi hozzá a szakember.

Ha a depresszió tünetei jelentkeznek – sírási rohamok, étvágyváltozás, alvászavar, szomorúság, bűntudat, akkor érdemes segítséget kérni a hozzátartozóktól, súlyosabb esetben pedig szakember támogatására is szükség lehet.