Melyik a fiatalító elixír: az olajfa vagy az olajfűz?

Az interneten és étrend-kiegészítőket forgalmazó boltokban számtalan fiatalító hatást ígérő, vitalizáló termékkel találkozhatunk. Ezek közé tartoznak az olajfa különböző formában kínált kivonatai is, amelyek hatásait, a népi hagyomány megfigyeléseit igazolta a tudomány is. A benne lévő oleuroperintől az öregedésre jellemző folyamatok később indulnak be.

A leghatékonyabb fiatalító módszer természetesen a megelőzés, ami kiterjed az egészséges táplálkozásra, a sok testmozgásra és a stresszt kerülő életre. Ha valaki mégis szívesen használna néhány természetes eredetű szépítőszert, annak segítünk néhány tippel.

A népi gyógyászatban több mediterrán országban évszázadok óta ismert az olajfa fiatalító hatása. A népi megfigyelések természetesen csak a közvetlen hatásokat tudják igazán jól követni, a hosszú távon mutatkozó összefüggéseket kutatásokkal könnyebb felderíteni.

Olajfűz, nem olajfa!

Az olajfában található oleuroperinről laboratóriumi vizsgálatokkal is kimutatták, hogy a sejtek élettartamát akár 30%-kal is meghosszabbítja. Megköti a szabadgyököket, segíti a tisztulási folyamatokat, és jelenléte mellett az öregedésre jellemző folyamatok később indulnak be, a daganatos megbetegedések kialakulásának pedig kisebb az esélye. A népi hagyomány megfigyeléseit tehát igazolta a tudomány is. Sőt, sok esetben a tudományos kutatások irányát is a népgyógyászati ismeretek határozzák meg, ezek adnak ötletet a kutatók számára.

Mielőtt azonban keresni kezdenénk természeti sétáink során az olajfát, fontos tudnunk, hogy e fafaj kapcsán a köznyelvi elnevezések igencsak félrevezetőek lehetnek. Magyarországon gyakran a keskenylevelű ezüstfát (elaeagnus angustifolia) nevezik olajfának, valószínűleg hasonló külsejű bogyótermése miatt. Az „olajfűz” szintén félrevezető elnevezés, gyakran használatos erre a fajra.

A keskenylevelű ezüstfa kis-ázsiai eredetű, nem azonos az olajfával, még csak nem is ugyanabba a nemzetségbe tartoznak. A vékony levelek fonákja ezüstös árnyalatú, így valóban emlékeztet a fűzfélékre is. Az ezüstfa hazánk síkvidéki területein inváziós fajnak számít, amely az őshonos növényzet rovására terjeszkedik. Gyógyhatást ugyan szintén tulajdonítanak neki, de ez a növény más területen tud segíteni. Fiatal hajtásait, leveleit langyos vízben áztatják akár egész éjszakára, és az így nyert teát magas vérnyomás csökkentésére használják.

Érdemes hát körültekintőnek lennünk az egyes gyógyhatású növények vagy készítmények használatakor, és mind a népgyógyászati, mind a biológiai és orvostudományi oldal nézőpontját megismerni, hiszen ezek nem zárják ki egymást, inkább – ideális esetben – újabb és újabb szeleteket adnak hozzá a teljes képhez.