Mikor zuhanyozzunk?

Reggel vagy este jobb, mikor érdemes inkább zuhanyoznunk? Ezzel a kérdéssel foglalkozott karácsony előtt a New York Times internetes oldala, többek megkérdezése alapján. Megfontolandó érvek mindkét oldalon akadnak. A bőrgyógyász szerint nyugodtan zuhanyozhatunk akár reggel, akár este, és abban sincs semmi rossz, ha valaki ezt naponta kétszer is megteszi.

Egy nehezen ébredő férfi a reggeli zuhanyozásra esküszik, mint mondja, hogy „lemossa magáról az álmot”. Hozzáteszi: a felesége néha megkéri, hogy este is zuhanyozzon, mielőtt bebújik az ágyba.

Napi kétszer sem árt

Ugyanakkor a hosszú ideig tartó, túl forró vízzel történő tusolás eltünteti a bőr zsírtartalmát és ezzel kiszárítja azt, hívja fel a figyelmet Dr. Gary Goldenberg bőrgyógyász. Javaslata: legfeljebb 5-10 percig álljunk a zuhany alatt, és inkább meleg vizet használjunk, ne forrót. Ugyanez követendő fürdés esetén is, ha el akarjuk kerülni a bőrszárazságot.

A bőrgyógyász hangsúlyozza: nyugodtan zuhanyozhatunk akár reggel, akár este, és abban sincs semmi rossz, ha valaki ezt naponta kétszer is megteszi. Szerinte a reggeli zuhanyozás felé billenti a mérleg nyelvét, hogy azzal eltüntetjük a bőr alvás közbeni, éjszakai párolgásának, az izzadtságnak a nyomát, nem szólva az ágyneműn tanyázó baktériumokról. Az esti intim percek után sem árt az alapos mosakodás reggel, teszi hozzá.

A bőrgyógyász úgy véli, a bőrnek és a fejbőrnek egyaránt jót tehet a napi kétszeri zuhany, ha egyik sem tart túl soká, illetve akkor, ha az illetőnek nincs súlyos ekcémája vagy bőrgyulladása.

E sok „bölcsesség” után, egyfajta előszilveszteri, vagyis nem túl komoly „közvélemény-kutatásként” mi is megkérdezzük Önöket, kedves látogatóink: mire szavaznának inkább? Reggel, este, esetleg naponta kétszer zuhanyozzunk?

Mikor zuhanyozzunk?

Inkább reggel
Inkább este
Naponta kétszer

 

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/

(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)