Táplálkozás és az alvászavar

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek elősegítik az alvást, mások inkább az ébren maradáshoz járulnak hozzá. Egyes ételek csökkentik a vérnyomást és a pulzusszámot, nem stimulálják az általános anyagcserét, és így megkönnyítik az alvást. Ezzel ellentétben bizonyos táplálékok fogyasztása nagyobb aktivitásra késztet, amivel nehezebbé teszik az elalvást.

Mikor zuhanyozzunk?

Reggel vagy este jobb, mikor érdemes inkább zuhanyoznunk? Ezzel a kérdéssel foglalkozott karácsony előtt a New York Times internetes oldala, többek megkérdezése alapján. Megfontolandó érvek mindkét oldalon akadnak. A bőrgyógyász szerint nyugodtan zuhanyozhatunk akár reggel, akár este, és abban sincs semmi rossz, ha valaki ezt naponta kétszer is megteszi.

Így segíthető elő a jobb alvás

Rengeteg oka lehet annak, hogy miért nem tudunk könnyen elaludni vagy miért alszunk rosszul. Próbáljuk megvizsgálni, milyen kezelhető probléma jele lehet ez. Előfordulhat, hogy nem találjuk meg az alvásgondok okát, mégis tehetünk azért, hogy megfelelő alváshigiéniát alakítsunk ki magunknak. Nézzük meg, mit tehetünk a jó alvás elősegítéséért!

Mit tegyen, ha nem tud elaludni?

Az edény elöblítve, a kriminek vége, a fogak tiszták – lassan itt az ideje, hogy lefeküdjünk. Ez azonban nem mindenkinek azt jelenti, hogy bebújik az ágyba és azonnal elalszik. A stressztől, gondoktól, fájdalmaktól, vagy mentális problémák miatt sokan csak hánykolódnak, és reggel fáradtan vonszolják magukat munkába. Ezen sürgősen változtatni kell!

Egyen az álmatlanság ellen!

Egyre többen küszködnek alvási problémákkal. A fő bűnös a stressz lehet, az állandó feszült állapot, amely odáig vezethet, hogy akkor sem vagyunk képesek lazítani, amikor már lenne rá lehetőségünk. Az álmatlanságban szenvedők nem csak a munkában teljesítenek gyengébben, az élet más területein is fáradtabbak, fásultabbak lesznek, fogékonyabbak a betegségekre.