Egyen az álmatlanság ellen!

Egyre többen küszködnek alvási problémákkal. A fő bűnös a stressz lehet, az állandó feszült állapot, amely odáig vezethet, hogy akkor sem vagyunk képesek lazítani, amikor már lenne rá lehetőségünk. Az álmatlanságban szenvedők nem csak a munkában teljesítenek gyengébben, az élet más területein is fáradtabbak, fásultabbak lesznek, fogékonyabbak a betegségekre.

Ha a probléma állandósul, romlik az immunrendszer, a szív és szinte minden testi funkciók működése, gyakrabban alakul ki depresszió. Érdemes kipróbálni az alábbi ételeket, segíthetnek pihentető alváshoz jutni.

Néhány étel segíthetMandula
A mandula segít az izmok ellazulásában, magnéziumot és triptofánt tartalmaz.

Meleg tej
A meleg tejben is van triptofán, ami nyugtató hatású.

Kamilla tea
A kamillának lazító hatása van, és minden emésztési zavarnál segít. Nyugtatja az idegeket és megszabadíthat az álmatlanságtól.

Méz
A méz használ szorongás esetén, segíthet elaludni. A cukor ébren tarthatja, de a méz glükóz tartalma ellensúlyozza ezt a hatást.

Zab
A zab gazdag melatoninban, így egy kis adag zabétel lefekvés előtt ideális „altató” lehet.

Burgonya
A sült krumpli serkenti az inzulintermelést és triptofánt szabadít fel, ami szerotonint termel, ezzel segít idegesség ellen és az elalvásnál.

Ha eleget mozog, lefekvés előtt egy órával már nem néz tévét és egy jó könyvet olvas, szintén jobban alszik. Próbálja ki!

(Angolból fordította: Korom Lajos)