Szőrtelenítés – tények és mítoszok

Szőrös legyen vagy csupasz? Sok mítosz és szóbeszéd kering az epilálással kapcsolatban, egyesek számára már a szőrtelenítés gondolata is fájdalmas, másoknak az epilálás praktikus és mindennapi tevékenység. A következőkben próbálunk részletesen válaszolni a legfontosabb kérdésekre, és hasznos tippeket adunk, hogyan készülhetünk fel legjobban az epilációra.

Aki még soha nem találkozott a témával, talán csodálkozhat, mi történik az epilálás során, és mi is az tulajdonképpen? Az epilálás alapvetően a nemkívánatos testszőrzet eltávolítását jelenti a bőrön. Ez egy epilátor (szőrtelenítő) segítségével történik, amely egy forgó hengeren lévő sok kis csipesszel egyenként eltávolítja a szőrszálakat. Az ilyen típusú szőrtelenítés előnye, hogy a szőrszálak a gyökerüknél távolíthatók el, és a bőr hetekig sima marad.

A gyökeret nem távolítja el

Hol lehet epilálni?

Az epilátort általában az alábbi területeken használják:

 • hónalj
 • lábszár
 • bikinizóna
 • arc (női szakáll)

Az epilátort leggyakrabban a lábakon használják, de a hónalj- vagy a bikinizónában is jó eredményeket lehet elérni. Valamivel ritkább az arcon való alkalmazás. Ha azonban a felsőajak felett szeretné eltávolítani a finom pelyheket, természetesen ezt is végezheti epilálással.

Tippek a fájdalom ellen

A hetekig tartó sima bőr túlságosan szép, hogy igaz legyen – valójában van a módszernek egy hátulütője is: az egyedi fájdalomküszöbtől függően az epilálás kényelmetlen, sőt nagyon fájdalmas is lehet. Mi segít a fájdalom ellen az epilálás során?

 • Előkészület: A bőrt már néhány nappal az epilálás előtt elő lehet készíteni. A hámlasztás és az azt követő hidratáló krémek használata lágyítja a bőrt, csökkentve a szőrtelenítés fájdalmát.
 • Szőrhossz: A hosszabb szőrszál nagyobb fájdalmat is jelent eltávolításkor, ezért lehetőleg mindig a rövid szőröket epilálja (legfeljebb 5 mm). Segíthet az epilálandó hely borotválása körülbelül egy héttel előbb.
 • Az epilálás fajtája: Gyakran felmerül a kérdés: Mi a jobb: nedves vagy száraz epilálás? Valójában a nedves egy kicsit kevésbé fájdalmas. Meleg vízben való zuhanyzás vagy fürdés közben a bőr lágyul, a pórusok kinyílnak, és könnyebbé, fájdalommentesebbé teszik a szőr kihúzását. Ráadásul még a kisebb szőrszálakat is jobban elkapja az epilátor, így az eredmény jobb lesz.
 • Időpont: Száraz epilálás esetén felmerül a kérdés: mikor jobb epilálni, a zuhanyzás előtt vagy után? A száraz bőr szőrtelenítésénél ajánlatos előbb a meleg zuhany vagy fürdő. Ez a pórusok megnyitását eredményezi, ami megkönnyíti a szőrszálak eltávolítását. Epilálás előtt jól szárítsa meg a felületet!
 • Kellékek: Gyakran különböző kellékeket mellékelnek a szőrtelenítőkhöz, beleértve az úgynevezett masszázsszerkezeteket is. Ezeket egyszerűen fel kell szerelni az eszközre. Javítják az epilált bőr vérkeringését, ami jelentősen csökkentheti az epiláció alatti és utáni fájdalmat. Néhány gyártó hűtőpárnát vagy hűtőkesztyűt is ad a bőr kezelés előtti és utáni hűtésére.
 • Ismétlés: Az epilálás minden alkalommal kevésbé fáj. Az első alkalmazás a legfájdalmasabb, mivel a legnagyobb mennyiségű szőrt kell eltávolítani. Mivel a szőrszálaknak eltérő időre van szükségük az utánnövésre, legközelebb kevesebb szőrt kell távolítani. Ezenkívül a bőr megszokja a kezelést, így egy idő után fájdalommentes epilálás lehetséges.

Általában véve érvényes: minél vastagabbak és hosszabbak a szőrszálak, annál több fájdalmat okoz eltávolításuk. Konkrétan ez elsősorban a bikinivonal szőrszálaira (intim zóna) vonatkozik, valamint a hónalj alattiakra. Ezenkívül a bőr itt sokkal érzékenyebb, mint a test többi részén.

Hogyan kell helyesen epilálni?

Vegye figyelembe az alábbi tanácsokat az epilátor kezeléséhez:

 • Feszítse meg szabad kezével a bőrt, hogy a szőrszálak kiegyenesedjenek, és epiláljon egyenletesen, nyomás nélkül.
 • Fontos az epilálás sebessége. Még ha kényelmetlen is, végezzen lehetőleg lassú mozgásokat, hogy tényleg minden szőrszál észlelhető legyen.
 • A pattanások megelőzése érdekében az epilálás mindig a szőr növekedésével ellentétes irányban és 90 fokos szögben történjen.
 • Ha a vizes szőrtelenítést választja, fontos, hogy a bőr mindig nedves legyen. A fürdőkádban a bőr és az epilátor legyen mindig kissé a vízfelszín alatt.
 • A zuhany alatt a tusfürdő használata segíthet az epilátornak, hogy még a kis szőröket is jobban elkapja.
 • Száraz epilálásnál ügyelni kell arra, hogy a bőr száraz, zsír- vagy krémmaradványoktól mentes legyen.

Mikor legjobb epilálni? Mindkét módszer esetében (nedves és száraz), különösen a kezdőknek, célszerű esténként epilálni. A bőrt eleinte irritálja a kezelés, és éjszaka ezt kipiheni.

Mi nyugtatja meg a bőrt epilálás után?

Szőrtelenítéskor több száz szőrt húznak ki az apró csipeszek – nem csoda, hogy a bőr gyakran irritálódik. De mit kell tenni a pattanások és a bőrpír ellen? Mikor tűnnek el a pattanások és a vörös foltok az epilálás után?

Az epilálás utáni vörös foltokat nehéz elkerülni. Ezek a bőrirritációk gyakran maguktól eltűnnek egyik napról a másikra. Ha azonban egy kicsit segíteni akar ezen, borotválkozás utáni antibakteriális krémeket javasolunk.

Még az enyhe, hidratáló és gyulladáscsökkentő krém vagy testápoló is segíthet a bőrnek epilálás után. A használt krém ízlés kérdése. A kamillakivonatos, argánolajos, vagy az aloe verás bőrápolási termékek alkalmasak erre, és minden epilálás után elővigyázatossággal alkalmazhatók.

Miért viszket a láb epilálás után?

A láb viszketése általában az epilálás okozta irritált bőr miatt van. A túlszáraz bőr is okozhat viszketést. Mindenesetre a kellemetlen viszketést megfelelő mennyiségű nedvességgel kell kezelni.

Mi a teendő a benőtt szőrrel?

A benőtt szőrszálakat a helytelen szőrtelenítés okozza. A szőrszálak eltávolítása túl magasan történt, vagy nem az egész gyökeret távolítottuk el. A szőrszál így nem nő megfelelően, hanem a bőrfelület alatt marad, és gyulladást okozhat. Ezt bőrtisztító rendszeres használatával előzheti meg.

Mikor nőnek ki ismét a szőrszálak?

Ez személyenként változik. Az időtartam körülbelül három-négy hét. Az epilálás gyakorisága tehát függ a szőrszál növekedésének mértékétől. Az epilátor ismételt használatához minimálisan kb. 0,5 mm-nek kell lennie.

Miért nőnek vissza a szőrszálak, noha már a gyökerüknél eltávolítottuk azokat?

A gyökerüknél távolítottuk el a szőrszálat, de magát a gyökeret nem. Ezért nőnek ki ismét néhány hét után.

Epilálás terhesség alatt

A szóbeszéd, hogy nem szabad epilálni terhesség alatt, mert a baba érzi a fájdalmat, tévedés. Csak az emlőben és az intim környezetben kell lemondania az epilálásról a terhesség alatt. Ezek a területek jobban ellátottak vérrel, és ezért problémák jelentkezhetnek. Ezenkívül ezek a területek érzékenyebbek lehetnek a terhes nőknél.

(Németből fordította: Koncz László)