Étterembe kisgyerekkel? Ne legyen rémálom!

Szaladgáló, visítozó gyerekek, törött poharak és tányérok, hisztizés és hangzavar – a szülők legrosszabb élményei egy étteremben eltöltött ebédről vagy vacsoráról. Tényleg lehetetlen gyerekkel étterembe menni, vagy létezik néhány olyan tipp, amivel megregulázhatjuk rosszalkodó csemetéinket? Íme néhány tipp, hogy nyugodtan mehessen étterembe a csemetével.

Itt a nyár, a gyerekek otthon maradnak az iskolából, óvodából, bölcsődéből, de vajon hogyan oldják meg a szülők, hogy elkölthessenek egy kellemes ebédet vagy vacsorát a családdal?

Válasszunk gyermekbarát éttermet, amely fel van készülve a legfiatalabbak fogadására is! Ne legyen gond az etetőszék, a gyermekjátékokat tartalmazó játszósarok, és természetesen gyors legyen a kiszolgálás, hogy ne kelljen túl sokat váratni az éhes kicsiket és nagyokat.

Keressünk gyermekbarát éttermet

Ha olyan étterembe megyünk, ahol különálló boxokba is beülhetünk, ezt válasszuk, hiszen így a gyerekek kevésbé zavarják a többi vendéget. Előnyös lehet az is, ha az étteremnek több helyisége van, így elkülöníthetők a gyerekes családok az üzleti vacsorára érkezőktől.

Azt sem árt megnézni, hogy mennyire kompatibilis a vendéglátóhely berendezése a csemetékkel. A fehér damasztabroszos, kristálypoharas teríték nem biztos, hogy illik a kicsi kezekhez. Válasszunk inkább bisztró jellegű éttermet, ahol a papíralátét és a strapabíró berendezés nem sínyli meg, ha a gyerekek kiöntenek valamit az asztalon.

Étkezés előtt fárasszuk ki a csemetéket! Ha egy kellemes szaladgálós, fogócskás program után vagyunk, esetleg már végignéztük az összes állatot az állatkertben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy már nemigen lesz kedve futkározni az étteremben a gyereknek, inkább csendes rajzolgatásba kezd. Természetesen ne feszítsük túl a húrt, mert a végtelenül fáradt gyereknél a várakozás hisztibe és sírásba csaphat át.

Érdemes olyan étteremben ebédelni vagy vacsorázni, ahová nem gond, ha magunkkal visszük a babakocsit, a gyerek futóbiciklijét, a korcsolyát, esetleg velünk tart a család kedvence. A nagyobb gyerekeket például kiválóan leköti, ha rájuk bízzuk a kutyus felügyeletét az étteremben. Ma már számtalan kutyabarát hely létezik.

Kicsi gyerekeknél fontos, hogy elkerüljük a sérüléseket. A gyerekbarát éttermek általában ügyelnek arra, hogy forró tányérban ne szolgáljanak fel a kicsiknek, legyen etetőszék, ahonnan biztonságban elérhetik az asztalt és könnyű poharakat, szívószálat is tartanak. Ha szülőként mi kérünk forró tányérban felszolgált fogást, vagy bort, koktélt iszunk talpas pohárban, helyezzük ezeket a legtávolabb a babától.

Minden szülő tudja, hogy a „rosszaság” elsősorban az unalomból születik. Az éttermi vacsora a gyerekeknek nem ugyanazt jelenti, mint a felnőtteknek, nekik főként unalmas várakozással telik. Éppen ezért fontos, hogy a gyerekeket legyen mivel lekötni. Az éttermi játszósarkok, a hétvégi gyermekprogramok sokat segíthetnek abban, hogy ne váljon rémálommá a családi ebéd vagy vacsora.

Ha valamilyen ételallergiával küzd a gyermekünk, akkor érdemes utánanézni annak, hogy az adott helyen mennyire tud erre felkészülni a konyha. Ma már Magyarországon a legtöbb étteremben feltüntetik, illetve informálnak a fogások allergén-tartalmáról. Ha megbízható vendéglátó egységet választunk, ezzel nem lehet probléma.

Bár sok étterem kínál gyermekmenüt, ami általában az unalmas halrudacskákból és csirkefalatokból áll, legyünk nyitottak és neveljük a gyereket is gasztronómiai változatosságra. Egy finom tésztaételt, egy ízletes levest szívesen elfogyasztanak a gyerekek is, így megteremthetjük a változatos és kiegyensúlyozott étkezés alapjait.

Ne hagyjuk a nagyszülőkre vagy bébiszitterre a gyereket. Ne féljünk a csemetékkel közösen étterembe menni, hiszen így sokkal előbb elsajátítják a viselkedési szabályokat, ha pedig megszokják ezt a helyzetet, sokkal kevesebb galibát okoznak a jövőben. Ráadásul kinyílik az ízlésük, és sokkal nyitottabbak lesznek a gasztronómiai újdonságokra, például az egészséges ételekre, ha nem csak az otthoni kosztot ismerik.