Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Holdciklusok hatásai – növő Hold

A Hold 28-29 nap alatt kerüli meg a Földet, és nagyjából 14 naponként más fázisba ér (14 napig nő holdtöltéig, majd csökken újholdig), ez alatt az idő alatt más-más hatást gyakorol az életünkre. A növő Hold és a holdtölte ideje a pihenésé, megnyugvásé, feltöltődésé, hatása a holdtöltében csúcsosodik ki. A táplálás, építés, erősítés ilyenkor hatékonyabb.

A természet ilyenkor befogad, abszorbeál (felszív és beépít), belélegzik, feltöltődik, energiát gyűjt és tárol. Csökken az aktivitás, a védelem fontosabbá válik. A víz megkötése, visszatartása jellemző.

A pihenés, erőgyűjtés ideje

Az emberi szervezetre is hat

Minden kicsit megfeszül, feltöltődik, nemcsak a Hold hízik az égen, hanem akár mi, emberek is. Ami ilyenkor a szervezetbe bekerül az kétszeresen hat, ilyenkor feltöltődünk energiával, nedvekkel, vízzel – akár vizesedünk is –, tároljuk az energiát. Ne lepődjünk meg, ha a mérleg többet mutat, vagy túltelítettnek érezzük magunkat, esetleg nehezebben ürítünk. Kíméletes víz- és hashajtó hatású teák és ételek néha segíthetnek (csalán tea, útifű maghéj, cukormentes szilvalekvár).

Vigyázzunk jobban arra, mit fogyasztunk el, a minőségi táplálékot részesítsük előnyben, legyen szó bármilyen alkotóról (só, szénhidrát, zsírok, fehérje), kerüljük a hizlaló, üres kalóriákat, mert ilyenkor duplán lerakódnak. Ilyenkor van ideje a táplálék-kiegészítők, vitaminok, ásványok pótlásának, főleg a Föld jegyűekben. Csecsemőket holdtölte előtti napokban jó leválasztani a szoptatástól (zsálya tea, kevés ivás).

A lassú mozgás, testépítés hatékonyabb, vérkeringést fokozó mozgás, de még talán az úszás szóba jöhet. Tai chi, chi kung, jóga jobb, mint a gyors vagy kirobbanó és aerob mozgások. Különösen holdtöltekor kerüljük az extrém sportokat, nagyobb a balesetveszély.

A bőr, haj hidratálása és olajokkal, tápláló pakolásokkal való kezelése, feltöltése hatékonyabb. A regeneráló és tápláló masszázsok jobbak, a szaunával jobb vigyázni, emelheti a vérnyomást.

A programozott, tervezhető műtéteket jobb elnapolni, hosszabb a lábadozás, nehezebb a felépülés és erősebb a vérzés.

Jól tesszük, ha ilyenkor pihenünk, erőt gyűjtünk. Ahogy közeledünk a holdtöltéhez, egyre nehezebben is mozdulunk ki. Ne is erőltessük. Szervezzünk családiasabb, kevesebb kimozdulással, kisebb csoportokkal programokat. Inkább befelé fordulunk ilyenkor, még az extrovetáltabb emberek is.

Otthon és a kertben

A házimunka is nehezebben megy, jobb csak söpörni és porszívózni, szárazon port törölni, minden nehezen szárad, a szennyeződéseket nehezebb eltávolítani, több mosószer, tisztítószer lehet szükséges. Minden megerőltetőbb, nehezebb, a lomtalanítás és selejtezés szinte kilátástalan, a lomok „visszakúsznak”, nehéz az elengedés.

Az otthon és a berendezés tervezésének ilyenkor van ideje. Ilyenkor lapozzunk át magazinokat, könyveket, és talán a ruhatárunk, új külsőnk tervezése is időszerű lehet – ilyenkor menjünk el színtanácsadókhoz és lakberendezőkhöz, vagy tervezőhöz. Befogadóbbak leszünk a tanácsokat illetően.

A bevásárlásnál legyünk tudatosak, ilyenkor még a kevésbé vásárolgató típusú emberek is hajlamosabbak hörcsög módon többet betankolni, és több felesleg is maradhat a nyakunkon, vagy többet veszünk a kelleténél.

Ugyanakkor jobb a pénzügyeket tervezni, elszámolni, a megtakarításokkal foglalkozni. Bár élelmiszerre és a háztartásra, élvezetekre valószínűleg jobban áldozunk, a nagyobb kiadásokat jobb elhalasztani. Keressük fel a pénzügyi tanácsadónkat vagy a könyvelőt. (Föld jegyekben a legjobb: Bika, Szűz, Bak.)

A kertben, szobanövények, erkélyen nevelt növények táplálása tápoldattal, átültetés, ültetés, vetés jobb, mint a begyűjtés. Mindent, amit ilyenkor leszedünk, jobb azonnal elfogyasztani, mint raktározni, több a vitamin és tápanyag a friss zöldségekben és gyümölcsökben. Néhány gyógynövényt teliholdkor érdemes begyűjteni.

Használja Ön is Holdnaptár szolgáltatásunkat!

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net