Tanácsadóink

Jusztné Gutai Márta

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.
A kérdés

ÜdvSzeretném megkérdezni,hogy ha valaki ir 1 levelet,megtudják e állapitani azt,hogy önként vagy kényszer hatására tette meg.köszönöm Dugásné

A tanácsadó válasza

Megállapítható, amennyiben több olyan levél, kézírás is rendelkezésünkre áll, amelyeket szintén ugyanaz a személy készített, mint a kérdésest - amelyikkel kapcsolatban felmerült a kényszer hatása. Fontos az is, hogy minden kézírás, amelyeket kapunk, körülbelül ugyanazon időből származóak legyenek. Mindezektől függ a vizsgálat eredményessége.
Üdvözlettel: Jusztné Gutai Márta

A kérdés

Kedves Márta!17 éves lányom ügyében szeretném véleményét kikérni. Intelligens, viszonylag jó tanuló, szép de különc gyerek. 6 évesen és 15 évesen is pszichológushoz járt 1-1 évet vélt depresszió és önértékelési problémák miatt. A diagnózis nem igazolódott be, most úgy gondolják egészséges, bár nagyon fáradékony (laborvizsgálatokon már túl vagyunk, nem vashiányos). Nagyon érdekelne milyennek látja őt az írása alapján (egyébként ő is kiváncsi erre, grafológiai könyveket olvas, együtt próbáljuk elemezni az írását - kevés sikerrel). Megkérhetném-e, hogy megnézi a kézírását? Köszönettel: Edina

A tanácsadó válasza

Kedves Edina!rnTermészetesen, szívesen megnézem a lánya írását. Egy oldalnyi összefüggő szöveget, kézírást szeretnék kérni. Várom a kérdését is, amire választ vár az írással kapcsolatban.
Üdvözlettel: Jusztné Gutai Márta

A kérdés

Kedves Márta,több munkáltató kér kézzel írt önéletrajzot ill. motivációs levelet állásinterjúnál. Az érdekelne, hogy valóban csak a cég szempontjából fontos és lényeges kérdéseket vizsgálják, elemzik ilyenkor (motiváltság, kompromisszum kézség, ambíció stb.) vagy a kimondottan személyes területeket is (pl.szexuális problémák, egészségügyi problémák stb.) vizsgálják. Elég kínos lenne, a HR-es szemébe nézni, ha tudja rólam milyen problémákkal küzdök.Várom őszinte válaszát, köszönettel:egy kiváncsiskodó.

A tanácsadó válasza

Ha a munkáltató kézzel írott önéletrajzot kér a pályázótól, akkor csakis az adott munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciákat és a munkához való hozzáállást, viselkedést vizsgálhatja a grafológus szakértő, amelyre az érvényben lévő etikai kódex is kötelezi. Erről meg is győződhet a jelentkező, mivel joga van az elkészült vizsgálati eredménybe betekintést kérni.
Gyakran az is előfordul, hogy a kézzel írott önéletrajz a vállalat személyügyi szakembereit közvetlenül segíti a megfelelő munkatárs kiválasztásában, ők tekintik át a jelölt helyesírását, az íráskép rendezettségét, igényességét, összeszedettségét, és az így nyert információkkal egészítik ki az interjún tapasztaltakat.

A kérdés

Kedves Márta!Arra lettem figyelmes az elmúlt hónapokban, hogy az írásom szakadozottá vált, ami rettenetesen zavar.Az írásomat szépnek tartják, balkezes vagyok. Kb. egy éve vettem észre, hogy a szavakat nem tudom egy lendülettel leírni, egyes betük után szinte megakad a kezemben a toll, olyan mintha az agyam nem engedelmeskedne. Mára megfigyeltem, hogy ezek a betük: az o, ö, valamint a 0 szám. Amikor ezekhez a betükhöz érek szinte lecövekel a toll a papíron, és olyan mintha a kezem remegne az erőlködéstől, hogy továbbírjon. Ezek a "kihagyások" kb. 2 másodpercig tartanak. Ön szerint mi állhat ennek a hátterében?Köszönettel várom a válaszát: Erika

A tanácsadó válasza

Kedves Erika!
Kérdésére pontos választ csak az írásképe láttán tudnék adni, hiszen az Ön által említett jelenségnek többféle oka lehet, és a háttérinformációkat az írásának egésze tartalmazza. Jelen esetben azonban csak néhány ötletet tudok felsorakoztatni, melyeket átgondolva, talán közelebb jut kérdése megválaszolásához. Tehát lehetséges aktuálisan tartós stressz, feszültség jelenléte vagy fáradtság, kimerültség, esetleg utalhat a megállás konkrét magánéleti problémára, kapcsolati, illetve önértékelési nehézségekre. Betegséget vagy az életkor természetes előrehaladását is jelezheti az írás ilyen irányú elváltozása, ha az íráskép egészében, más betűknél is mutatkozik a megformálás bizonytalansága a korábbi írásmódhoz képest.
Üdvözlettel: Jusztné Gutai Márta

A kérdés

T. Tanácsadó! Régóta érdekel a grafológia, hol és hogyan lehet több ismerethez jutni. Mi a jellemzője annak a kislánynak 12 éves, aki nem tud olyan gyorsan irni, ahogy az iskolában diktálnak, ezért hogy ne mardjon le elmaradnak a vesszők a betüről a pontok a betüi, egyenletlenek, kisebb nagyobb és sajnos nagyon csunya, gyébként kiváló tanuló 1-2 négyessel. Miben tudnánk neki segiteni, hogy ezen a nehézségen javitani tudjon. Köszönettel egy aggodó nagymama

A tanácsadó válasza

Kedves Klárika!

Grafológiával kapcsolatos ismeretekre több módon is szert lehet tenni, attól függően, hogy milyen mélységű információra van igénye, ideje. A lehetőségek a rövid ismeretterjesztő kurzusoktól a 3 évig tartó, felső szintű szakmai végzettséget nyújtó grafológusképzésig terjednek, de természetesen önállóan is lehet tanulni, különböző szakkönyvekből vagy akár levelező rendszerű oktatási formában. Amennyiben jelzi, hogy pontosan meddig szeretne eljutni, mi a célja a grafológiai tudással, konkrétabb választ tudnék adni kérdésére.
Az unokája valószínűleg igényes, lelkiismeretes kislány, aki igyekszik pontosan követni a pedagógusok utasításait, és inkább lassabban, de alaposan tanul, ír és fejlődik. Ezért abban kellene támogatni, hogy minél nagyobb írásrutinra tegyen szert, hogy ebből következően egyre gyorsabban, és figyelmét könnyebben megosztva (az ékezetekre és a külalakra is figyelve) tudjon majd írni. Vagyis írjon minél többet - olyan szövegeket, amihez kedve van, például rendszeresen másolgathatja kedvenc olvasmányait. A folyamatos gyakorlás mellett az is nagyon fontos, hogy megértse miért van szükség erre, hogy észrevegye ő és környezete egyaránt az apróbb sikerereket is, amelyeket munkájával elér majd.
Sok sikert kívánva üdvözlöm: Jusztné Gutai Márta