Gyógyító képzelet – segít testnek és léleknek

A Mayo Klinika kutatói szerint Arisztotelésznek és Hippokratésznek igaza volt, amikor hittek abban, hogy a képzelet ereje testet-lelket gyógyító hatású lehet. A vezető segítségével végzett képzeletterápia sokféle betegségben, állapotban segítségünkre lehet.

A képzelet ereje mozgósíthatja a szervezet gyógyító kapacitását. A képzeletterápia több, mint relaxálás – tanulási folyamat. Ennek során a páciens a terapeuta hangját hallgatva ellazítja a légzését és tudatosan vezeti a képzeletét. A képzelőerejét mozgósítva erőteljes üzeneteket küld az érzelmi vezérlőközpontnak az agyba.

Innen az üzenet továbbítódik a szervezet endokrin (belső elválasztású mirigyek) rendszeréhez, az immunrendszerhez és az autonóm idegrendszerhez. Ezek a rendszerek a testműködések széles skáláját befolyásolják, beleértve a szívverés, a légzés ritmusát és a vérnyomást is.

Bizonyítottan hatásos

A kutatók szerint az alábbi problémákra bizonyítottan képes megoldást nyújtani a módszer:

  • csökkenti a rákterápia mellékhatásait
  • csökkenti a műtét előtti félelmet és aggódást. Két-három alkalommal elvégzett képzeletterápia után a betegnek kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szüksége, és gyorsabban elhagyhatta a kórházat, mint hasonló terápián át nem esett társai.
  • ellenőrzés alatt tartható képzeletterápiával a stressz
  • csökkenteni lehet vele a migrénes fejfájás gyakoriságát ugyanolyan hatékonysággal, mint prevenciós gyógyszereléssel.

(Forrás: Független.hu, eredeti cikk: Science Daily)