Hirdetés

 

Hirdetés

 

Mérföldkő a relaxációban

A krónikás megtapasztalhatta, milyen is az, amikor a fáradt agy újraszervezheti működését egy villogó-dobogó „kütyü” segítségével. Belekóstolhatott a Tudományos Relaxációs-Meditációs Technológia (TRMT) rejtelmeibe. Hogy mi történt vele, megtudhatják az alábbi cikkből.

Kényelmesen hátradőltem a masszázsfotelben: hozzáértő „kezek” lazították el megkeményedett izmaimat. Egy pihepuha takaró a védettség érzését keltette fel bennem. Halk zene szólt, és elindult a színek, fények, formák egyedi kavalkádja. A minikomputer vezérelte, tenyérnyi készülék szemüvegéből fényjelek, fejhallgatójából pedig egyenletesen lüktető hangok lazítottak el és vittek egyre mélyebb, ellazultabb állapotba. Röpke percek múltával pedig már az anyaméh biztonságát, a magzati lét lebegését, az időtlenség nyugalmát élhettem át újra. Régi élményeimmel kapcsolatos érzések futottak át az agyamon, s a feltörő emlékek egészen az álmok birodalmáig vezettek el. Később azt is megtudhattam, hogy a fejemre tett valamit audio-vizuális stimulációs (AVS) készüléknek hívják.

Stresszkezelés, magas fokú koncentráció

Horváth Dávid a TRMT-ről beszél- A Tudományos Relaxációs-Meditációs Technológiát elsősorban a stresszhatások kezelésére, az élethosszig tartó tanulási képesség fejlesztésére, a magas fokú koncentráció elérésére alkalmazzuk – tudtam meg zuglói stúdiójában Kevevári M. Katalintól, a Harmónia Iskola alapítójától.

- Mit tud az AVS-készülék?

- Az audio-vizuális stimulációs, vagy más néven fény-hang készülék segítségével megtornáztathatjuk valamennyi agyterületünket. Ettől jó agyhullámaink termelődnek, amitől agyunk vegyianyag-termelése megfelelővé válik. Felszabadulnak belső energiáink, s így megnyílik a lehetőség, hogy hasznosítsuk alkotó képességeinket. Néhány évtizede agytréner készülékként ismertük meg az AVS-berendezést, ami a fény és a hang ősi relaxáló erejét ötvözi a komputeres csúcstechnika tudományával. Használatának eredménye a meditációtól az öngyógyítás kiteljesítéséig vezet.

- Mennyiben más a TRMT, mint volt az agytréning korábban?

- Az új elnevezés másfél évtizedes munkálkodásom összefoglalásaképpen született meg. A TRMT az önismeret magasiskolája, melynek célja és következménye egy új életforma és viselkedéskultúra elsajátítása, gyakorlása. A TRMT közege a kommunikáció. Oktató és hallgató mind elmélyültebb, bensőséges párbeszéde adja meg a keretét kettejük egymást ösztönző haladásának. Egyrészről lehetővé teszi a hallgató gondjainak, dilemmáinak, útkereséseinek feltárását, másrészt az ezekből leszűrt élmények és érzések, a megfogalmazott közös álláspontok megfeleltetését a korábban megszerzett ismeretanyaggal. A Tudományos Relaxációs-Meditációs Technológia a maga működési területén hidat emel a tudományos eredmények és a hétköznapi ismeretek közé. Az elméletből kiemeli a kézzelfogható tudást, közérthetővé teszi s hozzáadja a felgyülemlett összesített tapasztalatokhoz.

Kinek jó a TRMT?

- Kinek ajánlja a TRMT-t?

- Azoknak, akik egyszer már eljutottak a felismeréstől a harmóniáig, de mire odaértek, elfáradtak. Azoknak, akik bár el-elpazarolják az energiájukat, tudatosan élik az életüket és készek a változásra. Azoknak, akik még erősebbek, még gyorsabbak, még sikeresebbek akarnak lenni. Az ő „sportjuk” a TRMT. A harmónia visszaállítható, amennyiben hajlandók megkeresni: hol a hiba a működésükben?


- Erre a kérdésre hogyan kapunk választ az AVS-készüléktől?

Programválasztás- A készülék elsősorban a szunnyadó energiáinkat aktivizálja. A válasz tehát bennünk van, mélyen és sokszor kimondatlanul. A káros stresszhatások felemésztik azokat az alfa agyhullámainkat, amelyek segítségével lenne erőnk foglalkozni hibás működéseinkkel. Manapság sem időnk, sem környezeti feltételeink nincsenek ahhoz, hogy kellően ellazuljunk, magunkba mélyüljünk, ám valahogy mégis csak le kellene csendesítenünk túlpörgött elménket. Azért „romlunk el”, mert túlfeszítjük a húrt. Mindennap nemcsak a feladataink elvégzéséhez kellene erőt gyűjtenünk, hanem elsősorban a saját határaink, korlátaink megismeréséhez, a saját életutunk végigjárásához is. Nem lehet büntetlenül erőszakoskodnunk a szervezetünkkel! Jó lenne idejekorán megállnunk és gondoskodnunk belső harmóniánk visszaállításáról. A túl sok feldolgozatlan információtól zsong a fejünk, és nem csoda, ha olyanná válunk, mint a lehangolódott hangszer. Az AVS-készülékkel végzett edzésekkel felhangolhatjuk agyhullámainkat. És aki birtokolni tudja alfa agyhullámait, annak lesz ereje nevén nevezni a problémáit. Ez egyúttal az első lépés a megoldásuk felé vezető úton is.

- Mi szükséges ahhoz, hogy az agyunk jól működhessen?

- Agyunkat jól kell táplálnunk, rendszeresen pihentetnünk, szigorúan megtornáztatnunk és kellő időben kikapcsolnunk. Csak így számíthatunk arra, hogy képesekké válunk tartósan felülmúlni előző teljesítményeinket.

Tudományos háttér

- Honlapjukon (www.agyinfo.hu) a több évtizedes tudományos háttérről is meggyőződhetünk. Akár az olimpiára készülő sportolókat is megtaníthatják mentális egészségük karbantartására?

- Harmónia Iskolánkat nem csak sportolók keresik fel. Küzdeni nemcsak a földön, a vízben, a jégen, a levegőben kell megtanulnunk. A viaskodás önmagunkban kezdődik. Akkor arathatunk sikert, ha legyőzzük a lustaságunkat, megtesszük az első lépéseket, nem hallgatunk az egónk kényelemszeretetére, s vállaljuk a felkészülést a stresszhatások kezelésére. Csaknem minden családnak szüksége van egy-egy tehermentesítő AVS-készülékre, hogy kezelni tudják önmagukat. Elég, ha a famíliából egyvalaki megtanulja a TRMT alkalmazását, mely módszerről bizton állíthatom: a kihívásokra válaszoló személyiségek életformájának része.

- Van tehát megoldás?

- Az győz, aki fejben soha nem adja fel! Ehhez pedig ma már elengedhetetlenül szükséges a mentális segédeszköz. Gondoljon csak a televízió pszichés károkozására: agyunk nem tudja, hogy valós vagy szimulált-e a látott veszélyhelyzet, így ugyanazt a hormonális választ futtatja le, mintha minden valóságosan történne meg velünk. Tehát riadót fúj, és bár kényelmesen ülünk, mégis káros mértékűvé emelkedik több vegyi anyag mennyisége is a vérünkben. Ha birtokában vagyunk a tehermentesítő készüléknek és a használatához szükséges tudással is rendelkezünk, minden esetben segítségünkre szolgál e mentális segédeszköz. Topon lehetünk, mert megtanuljuk kezelni és közölni az érzéseinket, s a képességeinket is egyre magabiztosabban és hatékonyabban menedzselhetjük.


Táborok Gyulán

- Ön milyen gyakran tornáztatja meg az agyát?

- Mindig attól függ, hány sorsot bogozhattam aznap, hány e-mailre válaszolok, hány cikket írok, nem ritkán az éjszakába nyúlóan – a magánéletem szervezési feladatairól, a vidéki együttműködő partnerek munkájának koordinálásáról és külföldi hallgatóink tanításáról nem is beszélve. Maradjunk annyiban: ahányszor csak alkalmam nyílik rá. Harmincévesen ráncosabb és fáradtabb voltam, mint most, félévszázadosan. De ne irigykedjék, szívesen megtanítom önnek is!

- Van követője-tanítványa a családjában is?

Relaxálnak a gyulai táborozók- Dávid fiam tizenkét éve, még diákként kezdte el az ismeretek gyűjtését. Azóta is velem dolgozik, néhány esztendeig az asszisztensem volt. Ma már ő iskolánk Békés megyei képviselője. Mesterien irányítja a hallgatók figyelmét, tele van őszinte szeretettel és segítőszándékkal, lázas tenniakarással. Humanista indigógyerekként nehéz dolga van, de úgy tűnik, nem adja fel. Egyik szorgalmas tréningezője felajánlása nyomán – köszönet érte Brád Erikának – barterben bérli a gyulai stúdióját, ahol a bemutatókat tartja. Így valósulhatott meg, hogy a világhírű gyulai várfürdő közelében is tarthatunk TRMT-táborokat, ahol a személyiségünk felfedezése, megismerése és fejlesztése a cél. Ez egy 10 részes sorozat, amit folyamatosan indítunk hétvégenként. Április 11-12-13-án kezdünk; ajánlom baráti társaságoknak, 8-10 fős csoportoknak is. Meghívott előadónk legközelebb például a párválasztás mentális hátteréről egybegyűjtött gondolatait osztja meg a hallgatósággal. A részletes programról bárki tájékozódhat.

- Vannak irigyei?

- A felületes szemlélő csak azt látja, hogy mindig derűs és tettre kész vagyok. Ehhez persze sok-sok energiára van szükségem, nos, ezért is rendszeresen használom az AVS-készülékemet.

István Árpád

A Natúrsziget portál regisztrált látogatóit május 31-éig díjtalan kipróbálási lehetőség illeti meg a Harmónia Iskola zuglói stúdiójában. Időpont egyeztetése szükséges.
A Harmónia Iskola honlapja: http://www.agyinfo.hu
E-mail: harmisk@enternet.hu
Tel.: (30) 354-3610, (1) 251-5522

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Az eseménynaptár üres.

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés