Az ősi hangmasszázs ereje

Nőgyógyászati téren a kismedencei fájdalmak, menstruációs görcsök oldására használható. Terhesség alatt a rezgések harmonizálják a magzat és az anya rezgéseit. A szülés során lazítják a feszes izomzatot, nyugtatóan hatnak az anyára, és mivel a születés is egyfajta trauma, a sokat síró, nehezen alvó csecsemők kezelésében is kiváló eredménnyel használják.

Terápia, pszichoterápia: ezen a széles alkalmazási területén a hangmasszázs kiváló módszernek bizonyult arra, hogy a pácienst a legrövidebb időn belül lehessen ellazult állapotba hozni. A hangmasszázs utáni vagy alatti mély, ellazult állapothoz kapcsolódhat aztán a mindenkori terápiás folyamat. Segít például a súlyos depressziós, fogyatékkal élő, sérült vagy idős embereknek, de a halálos ágyban fekvő betegeknek is támogatást nyújt.

Formát adni a hangnak

A hangtálak pontos eredete és származása tisztázatlan, előfutáraik feltehetően az álló harangok voltak, és azokból az időkből származnak, amikor az ember elkezdte megmunkálni a fémet. A keleti kultúrkörben, Japánban, Kínában, Thaiföldön és a Himalája vidékén honosak. Hangjukban a külső felükön megszólaltatott harangokra hasonlítanak. Ősi igény volt formát adni a hangnak, és a hang formáló hatását felhasználni a harmónia és egészség elérésére. A hangtálakat leginkább meditációhoz használják, hangjuk a belső tisztánlátást segíti.

A hangtálakat a Peter Hess-féle hangmasszázs és hangterápia több mint 20 éves tapasztalatai alapján folyamatosan továbbfejlesztik. Dres Halina és Marek Potalski kutatásai a Poseni Főiskolán (Lengyelországban) azt mutatják, hogy a frekvenciatartomány és a hullámtulajdonság/viselkedés optimálisan megfelel az alkalmazás területein. Egyetlen más, a piacon kapható hangtálat sem állítanak elő ilyen kritériumok alapján.

Az előállítási ország, illetve mód szerint számos fajtájú, különböző nagyságú és alakú hangtálat ismerünk. (A kb. 200 g-ostól a hatalmas, akár 4 kg súlyúig terjed a skála.) Alakjuk szerint a hangtálak általában kerekek, oldalfaluk különböző magasságú és szélességű. Néhány hangtál inkább lapos, míg mások befelé íveltek, vastag falúak. Nagyságuk, alakjuk, alapanyaguk, előállításuk szerint nagyon különböző a hangjuk is. Néhány hangtálat fényűző ornamentikával vagy feliratokkal látnak el. A hangtálakat vagy egy ütővel megütve (különböző fajtájúak vannak: filc, gumi, fa stb.), vagy a külső falat egy „fapálcával” (amit néha bőrrel is bevonnak) dörzsölgetve szólaltatják meg. A megütés helye, módja, intenzitása, illetve a megütő eszköz fajtájának megfelelően egy és ugyanazon tálból nagyon különböző hangokat lehet kicsalogatni.

Az ősi összetétel megőrzése

Alapvetően négy hangtáltípust különböztetnek meg:

  • klasszikus hangtálak Tibetből, Nepálból, Indiából
  • japán Rin-hangtálak
  • japán vagy kínai templomi harangok
  • üveg hangtálak

A tradicionális tálak 12 fémből készülnek, amikor is a 7 bolygó féméhez arany (Nap), ezüst (Hold), higany (Merkúr), vörösréz (Vénusz), vas (Mars), ón (Jupiter), ólom (Szaturnusz) még további ötöt használnak. Ezek a következők: cink (feszült állapotok ellen hat), meteorfém (fokozza a tettvágyat és az aktivitást), bizmut (fokozza az emésztőrendszer működését), galenit (ízületi gyulladások ellen) és pirit (a tüdőt erősíti). Ez az ötvözet tartalmazza még egy régi hangtál darabját – mint a régi tudás szimbolikus transzformátorát. Néhány fém, például a higany vagy az ólom, homeopátiás potenciálásban kerül az ötvözetbe, ahogy ez a régi gyógyító tudásnak (Ájurvéda, alkímia) megfelel. A hangzás és a rezgési tulajdonság szempontjából a bronz optimális arányának nagy jelentőssége van.

Semmihez sem hasonlítható élmény az ezekkel gyönyörű, kézműves munkával kialakított tálak zengő hangjaival végzett masszázs. Stresszes életünkben még az egészséges embernek is szüksége van egy ilyen üdítő ellazulásra, hogy feltöltődve, teljes energiával mehessünk tovább.

Nyári Zsuzsa

(Forrás: Gyógyulás útjai)