Testünk reggeli köszöntése

A japánok szívesebben kelnek fel reggelente, mint mi? Ezt nem tudhatjuk. Az alábbi javaslatokat azonban, amelyek segítenek, hogy jobban induljon a nap, a japánoknak köszönhetjük.

Próbálja ki Ön is a következő, Távol-Kelet által inspirált energiarituálékat.

Reggeli lelassulás

Az óra csöngése után maradjunk még 5 percig behunyt szemmel az ágyban fekve. Tegyük össze a kezünket a mellünk előtt, ez megakadályozza, hogy visszaaludjunk. Utazzunk el gondolatban egy csodálatos helyre, és hozzunk onnan egy, a napunkat támogató kedves ajándékot, például néhány napsugarat a kedvenc helyünkről.

Nyújtózkodás

Mielőtt végleg felkelnék, nyújtóztassuk ki a lábunkat, karunkat, nyakunkat. Ne görnyedten csoszogjunk a fürdőszobába, húzzuk ki magunkat, körözzünk a vállunkkal és lélegezzünk mélyeket. Érezzük egyértelműen: most valami jót teszünk a szervezetünkkel!

Vízesés-zuhany

A zuhany alatt hagyjuk, hogy a víz finom sugarakban végigfolyjon az arcunkon, vállunkon és karunkon. Különösen hatásos, ha leguggolunk, és a hátunkon érzékeljük a vízcseppek kopogását. Képzeljük el, hogy élő víz, életet adó eső áztat! A végén az optimális hideg zuhanyt a japánok is kívülről befelé haladva alkalmazzák: a kéz, láb, karok, combok mentén haladva a mellig és a hátig.

A test köszöntése

Döntő fontosságú: érzékeljük a testünket. Zárjuk el a zuhanyt, és töröljük le a testünkről a vízcseppeket. Köszöntsük eközben minden testrészünket: „Jó reggelt! Így vagy jó, ahogy vagy!” Még ha a hasunk esetleg kicsit nagyobb és a combunk petyhüdt is, ha sikerül jóban lenni a testünkkel, az sokkal lendületesebben segít át bennünket az egész napon.

Az arc ébresztése

Az ázsiai higgadtság egyik sikerreceptje a reggelente alkalmazott arcmasszázs, amely ott annyira magától értetődő, mint nálunk a fogmosás. Simítsuk az arcbőrünket néhányszor az álltól a szájszögletig, a szemzugtól az orrcimpán át a homlokig, majd a halántékon keresztül ismét vissza. Azután folytassuk lendületesen középről kifelé: az álltól, az orrtól és a homlokközéptől a fülek irányába.

A mosoly ereje

A reggeli felfrissülés részeként végül a mutató- és középső ujjunkat, csukott szemmel nyomjuk 5 másodpercig a homlokunk közepére. Közben lélegezzünk be, mosolyogjunk, majd nyitott szemmel lélegezzünk ki. Nézzük meg mosolygó tükörképünket. Kezdetben szokatlan lesz, de néhány napi gyakorlás után ebből a testi visszacsatolásból (mosolygunk a saját mosolyunkon) meríthetjük majd az energiát, amely önmagunk barátjává tesz bennünket.

(Forrás: Fernöstliche Wohlfühl-Weisheiten für Ihren Tagesbeginn, németből fordította: H. O.)