A gyógyító színterápia (2.)

Aki a napi hangulatának megfelelő színeket viseli, összhangban van az érzelmeivel. Milyen színűnek érzi ma a hangulatát: kéknek vagy rózsaszínnek? Amikor reggel felöltözik, bátran kövesse a megérzéseit.

Megújította mostanában a ruhatárát? Néha jól jöhet egy-egy új szín, mely tükrözi a napi hangulatunkat. Hacsak nem az édesanyja öltözteti vagy nem rabja a legfrissebb divatirányzatoknak, miért is ne viselné a napi hangulatának megfelelő színeket?

1. Zöld: tápláló és földies
Az összes közül a zöldet tartják sokan a leginkább gyógyító színnek. Ez a fák és a fű színe, bármikor nagyszerű viselet, főként, ha érzéseinket összhangba szeretnénk hozni a természettel. A tavasz és a sarjak, a növekedés színe. Válassza ezt a színt, ha valami új dolog mellett szeretne kikötni, vagy szeretne valamiben új szintre lépni.

2. Kék: nyugalom és derű
A kék szín viselése bárhol segít megteremteni a nyugodt, derűs helyet. Az óceánkék árnyalatok különösen megnyugtatók. Az indigó és a mélyebb árnyalatoktól a komfortzónánkban érezhetjük magunkat, olyan, mintha elmerülnénk egy jó meleg fürdőben. A kék szín általában egy viseltes kék farmerra emlékeztet, egyszerűen csak ellazít.

3. Szürke vagy fekete: láthatatlanság és beolvadás
A szürke vagy fekete viselése lehangoló is lehet, de nézzünk szembe azzal, hogy közkedvelt divat alapszínek. Szinte mindenkinek van egy fekete öltönye, kosztümje, ruhája, nadrágja, hiszen a legtöbb társasági eseményen szinte kötelező ezt viselni. A testhezálló spagettipántos ruhán kívül biztosan akad még néhány a gardróbban, melyeket akkor viselünk, ha bele akarunk olvadni a tömegbe, és nem szeretnénk semmiről beszámolni másoknak. A fekete szín lehetővé teszi, hogy a társasági eseményeken visszafogottak legyünk, ha ez is a szándékunk. Ne viseljen feketét, ha ki akar tűnni a tömegből! Némely hagyományos viselet nem is használja csak temetésre, mert túl szomorúnak tartják a feketét és a barátságtalan, sötét színeket.

20100425_orange20100425_pink20100425_purple

4. Narancsszín: energikus és kreatív
A narancs arra ösztönöz, hogy belevessük magunkat a világba, és létrehozzunk valamilyen jó dolgot. A narancslé zamata kreatív, méregtelenítő és édes. Narancsszínűt viselni vidám és játékos érzés. A művészek imádnak megmártózni a narancs árnyalataiban. A narancsszín némi szexuális energiát is sugároz, nem meglepő, hogy ez a szín a keresztcsonti csakra színe. Mivel ez nagyon intenzív, erős szín, sokan nem tudják kényelmesen viselni. Megcsodálni magunkat egy narancsszínű darabban némi játékosságot sejtet. Óvakodjunk ettől a színtől, ha egy nagyon világi projektben veszünk részt, ahol fontos, hogy a tényekhez ragaszkodjunk, mert elterelheti a figyelmünket a feladatról.

5. Rózsaszín: nyíltszívűség
A rózsaszín viselése részvétet és nyíltszívűséget sugároz. Legtöbben a kisbabákhoz, a kislányokhoz és a női energiákhoz kapcsolják, de a nőiesség érzésén túl részvétet és együttérzést is sugároz. Aki rózsaszínű holmit visel – akár férfi, akár nő – megközelíthetőbbnek tűnik, és képes jobban átadni másoknak a szeretetét. Ha szeretne a szívén keresztül kapcsolódni másokhoz vagy belépni a saját szívcsakrájába, használja az édeskésebb pasztell rózsaszínt, ha nem ál jól ez a szín, akkor válassza a ragyogó fuksziát vagy a melegebb barackszínt. Rózsaszínben csinosnak fogja érezni magát.

6. Lila: egyedülálló és különleges
A lila szín azt mutatja, hogy szeretnénk megmutatni magunkat másoknak. A lila a legkevésbé semleges szín és a legrosszabb választás, ha bele akarunk olvadni a tömegbe egy üzleti eseményen. A lila szín, főként az ibolya árnyalatai azt jelzik, hogy egyértelmű nyilatkozatot vagy vallomást akarunk tenni, szeretnénk, hogy mások észrevegyenek. Ha szeretné önmagát különlegesnek és egyedinek érezni, akkor a lila a legmegfelelőbb választás. Ha azt az üzenetet szeretné a világ felé közvetíteni, hogy ön egyedülálló és egyéniség, nem törődik a konformitással, viseljen lilát.

20100425_red_nagysummer-whiteyellow

7. Vörös: erős, hatalma van és magabiztos
A vörös igazán nagyot tud „ütni”, ha kell, rendkívül erőteljes szín. Viseljen vöröset, ha magabiztosnak akar tűnni, vagy önbecsülését szeretné erősíteni. A túl sok vörös azonban olyan emberre is utalhat, aki kissé megfélemlítő másokkal szemben, és nincs elég önbizalma. A vörös szín vizualizálása segít leföldelni az energiáinkat, ezért aki kissé szeleburdi, annak a vörös szín segíthet a nap folyamán a „földön maradni”.

8. Fehér: frissesség, új kezdet
A fehér szín segít a lecsillapítani a csalódottságból és a túlhajszoltságból fakadó zsémbeskedő, bíráló gondolatokat, érzéseket. A fehér a megtisztulás és az új kezdet szimbóluma. Egy fehér blúz lehetőséget ad arra, hogy a napot tiszta lappal indítsuk. Egy fehér ruha, ha nem azt az érzést kelti, hogy túl sokat volt mosva, friss és ragyogó megjelenést kölcsönöz. Lehetőleg szabaduljunk meg a kopott és beszürkült holmiktól, és váltsuk le ezeket frissebb fehérre.

9. Sárga: vidámság és boldogság
A sárga tökéletes szín, ha a hangulatunkat szeretnénk kissé feldobni. A sárgához a nap gyógyító tulajdonságait és hatását társítják, melegséget, optimizmust és fényt sugároz. A sárga és az arany minden árnyalata felvidít, és boldogabbnak érezzük magunkat tőle. A sárga szín viselése megerősíti a kijelentéseinket. A sárga azonban egy kissé huncut szín is!

(Forrás: Color Therapy and Your Wardrobe – Wearing YourEmotions; angolból fordította: G. Á.)