Múltam a jelenem

Felbukkan az életünkben egy kérdés, amelyre nem találjuk a választ. Furcsán reagálunk egy adott élethelyzetre. Egy helyben topogunk, és nem tudunk előbbre lépni. Mi lehet a hátérben? Vajon életünk minden apró építőkövét ismerjük már?

Az utóbbi években egyre ismertebbé vált Bert Hellinger pszichoterápiája. Aki nem ismeri a terápiának ezt az új formáját, olyan fogalmakkal találkozik, amelyek látszólag ellent mondanak a modern, felvilágosult gondolkodásnak: bűn, lelkiismeret, rend, kötődés, alázat és a szülők tisztelete.

Az általa kifejlesztett családleképezési formával szerzett tapasztalatai során megfigyelt bizonyos összefüggéseket az emberek problémái és a családjuk között. A családi háttér mélyebb megismerése a probléma megoldásához is közelebb vihet.

A családleképezés /családfelállítás/

A Hellinger-féle családállítás alapvetően csoportterápiás módszer, bár némi módosítással egyéni terápiában is alkalmazható.

A kliens röviden felvázolja a problémáját, majd a csoportból képviselőket választ saját maga és a családtagjai szerepére, és az általa érzett belső kép szerint felállítja őket. Ezután újra leül. A kiválasztott személyek megélik a rájuk ruházott személy benyomásait, élményeit. A gyakorlat azt mutatja, hogy teljesen idegen emberek pontosan át tudják érezni, hogyan érzi magát az adott családtag, milyen kimondott, ki nem mondott gondolatai, érzései, szükségletei vannak, hogyan viszonyul a többi szereplőhöz. Ily módon gyakran kiderül egy-egy betegség vagy pszichológiai probléma rejtett lelki háttere.

Megdöbbentő, hogy idegenek milyen jól bele tudják érezni magukat egy olyan személy helyébe, akiről semmit sem tudnak.

Problémáink gyakran szüleink, nagyszüleink nehéz sorsainak továbbéléséből erednek. Mintha lenne egy közös családi lélek, amelyben minden benne foglaltatik, ami a családban történt. A családfelállítás ennek a mezőnek a „megkérdezése”.

Mikor alkalmazzuk?

A családfelállítás többféle élethelyzetben ajánlható. Elsősorban arra szolgál, hogy a páciens nyomára jusson a családban addig eltitkolt dolgoknak, amelyek öntudatlanul kiváltó okai saját testi-lelki bajainak. Ilyen rejtett vagy elfelejtett családi dolgok például tragikus halálesetek, vetélések, valamelyik családtag szégyellnivaló politikai múltja, félrelépések, törvényen kívül született gyerekek stb. Márpedig mindezek a tényezők a család rendszeréhez tartoznak, és ha fátyol borul rájuk, súlyos bűntudattal terhelik meg az érintetteket. A családfelállítás célja, hogy az adott ember megmagyarázhatatlan érzéseit visszajuttassa ahhoz, akihez tartoznak, hiszen nem minden érzésünk a miénk.

A szakemberek szerint az emberek lelki szenvedéseinek alapvetően háromféle oka lehet: gyerekkorukban éri őket valamiféle trauma, valamilyen titok nehezedik rájuk vagy felnőttkorukban esnek áldozatul valamilyen megmagyarázhatatlan szerencsétlenségnek.

Ám bármi is történt a múltban, nem lehet folyton ezen merengeni. A legfontosabb kérdés, mit lehet a helyzettel kezdeni. A megoldás, a kibékülés, a megbocsátás keresésére (és megtalálására) ad módot a családfelállítás, amelyet tágabb közösségek, például munkahelyek, iskolák, sőt egész etnika csoportok esetében is lehet alkalmazni.

Csörnyei Ida
a fittrend természetgyógyásza