Tanuljunk a pillangóktól

Sokan úgy vélik, a pillangók élete a falánk hernyókéhoz viszonyítva nagyon rövid. De sok pillangófajtánál ez pont fordítva van: egy rövid és intenzív hernyólétet, a bebábozódás után, hosszú lepkeélet követ. Akár számunkra is jó segítség lehet a saját életünk szakaszait lepke-életciklusokként elképzelni. Lehet, hogy a könnyed pillangólétig vezető út fárasztó, de megéri.

20100708_tanuljunkapillangoktol1Nézzünk például egy képzést. Először ismereteket gyűjtünk (hernyófázis), ezt követi egy fájdalmas bebábozódás, azaz a vizsga, majd az így elnyert pillangószárnyakkal szálldosó kellemes új élet, ami jelen esetben lehet egy szakmailag magasabb pozíció. Minden negatív érzés hasznos pozitív energiákat tartalmaz, melyek a hernyó lepkévé alakulása közben bontakoznak ki.

Hernyóállapotból a pillangólétbe

Írjunk fel 5 dolgot, amit az életünk során teljesíteni szeretnénk. Ügyeljünk közben az alábbiakra:
Passzív helyett aktív megfogalmazás. Ne elvárjunk, hanem cselekedjünk. Azaz, nem „Szeretném, ha kineveznének részlegvezetővé”, hanem „Szeretném az X részleget vezetni, és a saját elképzeléseim szerint átalakítani.”

Legyünk életünk forgatókönyvírója és rendezője, ne pedig csak egy színész vagy mellékszereplő. „Szeretnék részt venni egy nílusi hajóúton” helyett mondjuk azt, „Hajóval felfedezem Egyiptomot és a Nílust.”

Higgyünk benne, hogy vannak még bennünk rejtett képességek (a „szárnyaink”), melyeket fel tudunk fedezni, ki tudunk fejleszteni és alkalmazni tudunk.

Vonjuk be partnerünket

Változtatások esetén az egyik legnagyobb probléma, hogy a partner nem követ bennünket, sőt a változás kényelmetlenségétől ódzkodva gyakran visszahúz. Ilyen esetben különösen hasznos lehet a pillangótechnika: tudatosítsuk egyértelműen a párunkban, hogy a nehéz hernyóidőszakot a pillangófázis fogja követni: nagyobb elégedettség, jobb életérzés, esetleg több bevétel is. Adjunk meg egy pontos időpontot, amikor véget ér a hernyófázis, és a társunk fellélegezhet.

Fizessük meg az árát

Vannak terméketlen álmok: lottónyeremény, örökség, az, hogy majd felfedeznek. A pillangótechnika azonban megtanít bennünket, hogy nincs jutalom előzetes fáradozás nélkül. De megtanít arra is, hogy megszolgáltuk a jutalmat. Ha egész életünket terhes hernyóéletként éljük le, valamit rosszul csinálunk. Minden fáradozás végén ott kell állnia a pozitív ellenszolgáltatásnak.

Hogyan változunk?

Életünk alakítójaként 5 alapvető lehetőségünk van.

1. Evolúció – Vannak tevékenységek, szokások, munkaterületek, melyeket szép finoman meg tudunk változtatni. A panaszkodás, bosszankodás, kritizálás helyett az energiát inkább egy új, pozitív szokás kialakítására fordítjuk.

2. Forradalom – Kérdezzük meg magunktól: mi segít abban, hogy megtaláljam önmagam? Mi az, ami hátráltat, hogy saját identitásomat megélhessem? Fedezzük fel a bennünk rejlő erőket!

3. Egyszerűsítés – Sok ember, aki tulajdonképpen pozitív, boldog lelkialkatú, túl sok tevékenységet és kötelességet zsúfol az életébe. Itt a hernyófázis abból áll, hogy a felesleges dolgokat lefaragjuk, hogy könnyebben és egyszerűbben, pillangóként felemelkedhessünk.

4. Bővítés – Azok az emberek akik, nagyon szabályozott, rutinszerű életet élnek, és félnek a változásoktól, úgy gazdagíthatják leginkább életüket, hogy a régi dolgok feladása nélkül valami újba kezdenek.

5. Átalakulás – Ahogy a hernyó lepkévé alakul, úgy varázsolhat el Ön is – kis fantáziával – dolgokat az életében. Például átalakítja a munkahelyét, színeket, növényeket visz bele; vagy úgy öltözködik, ahogy a legjobb Önnek, anélkül, hogy mások véleményével foglalkozna.

Ön melyik kategóriába tartozik?

(Forrás: Von Rahm-Dieben und Buttervögeln, németből fordította: H.O.)