A csodatévő jóga

A jógáról legtöbbször stresszcsökkentő és hajlékonyságnövelő hatása jut eszünkbe. Ugyanakkor nem szabadna figyelmen kívül hagynunk, hogy csökkenti a koleszterinszintet, segíti a súlyvesztést és a méreganyagok kiürítését. A rendszeresen jógázók képesek kontrollálni étvágyukat, le tudnak mondani az egészségtelen ételekről.

Napjainkban ez a legközismertebb holisztikus mozgásforma, hisz testi, lelki és szellemi egyensúlyunk fenntartását szolgálja. A rendszeresen, jól végzett gyakorlatok hihetetlen mértékben befolyásolják életminőségünket. Csökkentik a belső nyugtalanságot, fejlesztik a mozgáskoordinációt, javítják az erőnlétet és a testtartást, segítik a kilók lefaragását. Mindezt a jóga kombinált gyakorlatainak: a mélylégzés, a relaxáció és a hajlékonyságot fokozó mozgások együttes hatásának köszönhetjük.

Jóga és fogyókúra

A tudatos mélylégzéssel relaxálunk, és egy időben sok kalóriát is elégetünk. Különböző tanulmányok rámutattak, hogy a mélylégzéssel 140 százalékkal több kalóriát égetünk, mint szobabiciklizéssel! A mélylégzés csak akkor hatékony zsírégető, ha közben nem tömjük magunkat hamburgerrel, csokival és üdítőkkel. Sokkal közelebb kerülhetünk célunk eléréséhez vegetáriánus diétával. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, kevés cukrot.

Ha fogyni szeretnénk, a leghatékonyabb a Bikram jóga lehet. Ez egyszerű jógapozíciók és kardió gyakorlatok keveréke egy mesterségesen felfűtött (38-40 Celsius fokos) teremben. Hasonlóan kedvező hatású az Ashtanga jóga, ami komplexebb jógagyakorlatok és a mélylégzés kombinációja. A test csavarását igénylő pozíciók stimulálják a belső szerveket, serkentik az anyagcserét, ezáltal fokozzák a súlycsökkenést. A forró teremben zajló Bikram jógázás közben az izzadtsággal távoznak testünkből a méreganyagok, és ez szintén hozzájárul a fogyáshoz. Közben csökken a stressz hormonok szintje, növekszik az inzulinérzékenység. Testünk tulajdonképpen zsírégető üzemmódba kapcsol, a bevitt táplálékokat elégeti ahelyett, hogy zsírraktározást végezne.

Néhány hét rendszeres jógázás után izmaink feszesebbek lesznek, testtartásunk is javul, vékonyabbnak nézünk ki, és annak is érezzük magunkat. Minél többet jógázik valaki, annál jobban tud uralkodni magán, egyre türelmesebb lesz. Az önfegyelem növekedésével kevésbé esünk bűnbe, könnyebben ellenállunk az egészségtelen élelmiszereknek, és ez kulcsfontosságú minden fogyókúrában.

Fejjel lefelé a jó koleszterinszintért

A koleszterint és a vérnyomást is megfelelő szinten tarthatjuk rendszeres jógázással, sok zöldség- és gyümölcsfogyasztással. A magas koleszterint ugyanis az állati eredetű táplálékok okozzák: a különböző húsfélék, tojás és tejtermékek. Olyan jógagyakorlatokat végezzünk, hogy lábunk és hastájékunk magasabbra kerüljön a szívünknél. Így serkenthetjük a keringésünket, és a vér egész testünkben áramolni fog (pl. eke póz, fejenállás). Ezek a pozíciók nem csupán a vérkeringésünkre vannak jótékony hatással, de serkentik az agy- és a mirigyeink működését is, miközben csökkentik hasi szerveink nyomását.

A jóga karmikus előnye 

Egész fizikumunkra pozitív hatással lehet a jóga. Lelki egyensúlyunkhoz, egészségünkhöz is legalább ennyire hozzájárul. A jóga egyik alaptanításaként ismert Ahimsa egyet jelent a bennünk lévő szeretet kiterjesztésével. Arra késztet, hogy tiszteljük az életet. Ez a magyarázata annak is, hogy az elkötelezett jógázók nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot. A jógának korlátlan lehetőségei vannak testi, lelki, szellemi erőink szinten tartásában, javításában. Előzmények nélkül is bármikor elindulhatunk a jógához vezető úton.

Sosem késő, sosem vagyunk túl öregek, túl betegek vagy túl alkalmatlanok hozzá, tartja Bikram Choudhury, a Bikram jóga alapítója. Ha kilókat szeretnénk lefaragni magunkról, táplálkozzunk egészségesen, fejlesszük erőnlétünket, javítsuk testtartásunkat és rugalmasságunkat! Mi más lehetne ennek a legtökéletesebb eszköze, mint a jóga?

(Forrás: Yoga Takes Away Stress, Pounds, Toxins, Cholesterol and Cravings, angolból fordította Hunyadi Edit)