Optimizmussal az erős szervezetért

Az optimizmustól nem csak a kedvünk lesz jobb. Egy új kutatás szerint a „félig teli pohár” hozzáállás az immunrendszert is erősíti.

A fiataloknál biztosan beválik

VizsgaA kutatás elsőéves joghallgatók derűlátásának és immunműködésének változásait mérte fel. Azt találták, hogy amint a diákok pozitívabban kezdtek gondolkodni, erősebb sejtirányítású immunitást mutattak (Ez az a folyamat, amikor az immunsejtek serege az idegen vírusok és baktériumok támadására válaszol). Az optimizmus csökkenésével a szervezet védekezőképessége is visszaesett. Korábbi tanulmányok már lefektették a test és az elme összefüggéseit. A házastársi civakodástól kezdve a munkahelyi feszültségekig sok hatás késleltetheti a gyógyulást, és tesz fogékonyabbá betegségekre. Azt hogy azonban az optimizmus hogyan befolyásolja az immunműködést, eddig nem kutatták. A kapcsolat vizsgálatához Suzanne Segerstrom, a Kentucky Egyetem munkatársa 124 joghallgatót toborzott, majd egy év alatt öt kérdőívet kellett kitölteniük, illetve minden alkalommal az immunrendszerüket is megvizsgálták. A kérdőívekkel az optimizmust mérték fel, például, hogy mennyire érzik igaznak ezt a kijelentést: „Kevésbé leszek sikeres, mint a társaim nagy többsége.” Az immunrendszer vizsgálatához az alkar bőre alá halott mumpszvírust vagy candidagombát fecskendeztek. Ezek az ártalmatlan koktélok sejtes immunválaszt váltanak ki, mely a beoltott terület enyhe duzzanatával jár. A duzzanat mérésével a kutatók fel tudták becsülni az immunválaszt.

A derű serkenti az immunsejteket

A tanórák, vizsgák és szakmai gyakorlat interjúi hatására a diákok derűlátása hol nőtt, hol csökkent. Ugyanígy a sejtes immunválaszaik is. Ha optimistán gondolkodtak, az immunválasz erősödött; ha pesszimistán, csökkent. A kapcsolatuk erősségének vizsgálatához Segerstrom és csapata statisztikai számítást (hatásméret) alkalmazott, és mérsékelt, de jelentős összefüggést találtak, 0,19-es értékkel. „Csak összehasonlításképpen: a kalciumbevitel és a csontsűrűség összefüggésének hatásmérete 0,08; a vérnyomáscsökkentő stroke kockázatára gyakorolt hatásának hatásmérete 0,03.” – mondta Segerstrom. Az eredmények arra is utaltak, hogy az optimizmus részben a pozitív érzelmek növekedése által erősíti az immunrendszert – nyilatkozta a kutatónő.

Új út a pszichológusok előtt is

A következő lépcső, hogy az idősebbeknél is hasonló hatást keressenek, akiknek már alapból esendőbb a szervezetük a fertőzésekkel szemben. Az eredmények iránymutatást is adhatnak a tanácsadás és kezelés szempontjából is, kommentálta a hírt Margaret Kemeny, az UC San Francisco egészségpszichológusa, aki a kutatásban nem vett részt. Sok pszichológiai kezelés a negatív érzelmek és a stressz csökkentésére irányul, mondta Kemeny, de Segerstrom kutatása szerint a pozitív érzések megerősítése is gyümölcsöző lehet.

Forrás: Igazolták, hogy az optimizmus erősíti az immunrendszert