Mit „tud” a hangmasszázs? (1.)

A hangok és a rezgések az egyetemes harmónia és az egészség forrásai. Peter Hess Nepálban, Tibetben és Indiában gyűjtött tapasztalatokat a különböző orientális zenék, hangok emberi szervezetre gyakorolt gyógyító hatásáról. A hangtálak segítségével újra harmóniába kerül és egészségessé válik a test és a lélek.

A hangtálak eredete

A hangtálak eredetét misztikum és legendák veszik körül. Mivel a keleti tanítás jellemzője az, hogy a tudást nem könyvek, leírt információk formájában adják át, hanem annak terjesztése a mester és tanítvány kapcsolatban történik, ezért nagy valószínűséggel ennek köszönhető, hogy a hangtálak eredeti célját illetően nem található semmilyen írásos feljegyzés.

Az elképzelések szerint kétféle céllal készülhettek. Az egyik megközelítés szerint hétköznapi használati tárgyak, amelyeket ételkészítésre és tárolásra használtak. A másik szerint szakrális célokra készültek, vallási rituálék, mágikus szertartások és a gyógyítás fontos eszközei voltak. Mivel a buddhizmusban nincsenek dogmák, kötelező érvényű hittételek, ezért a buddhista szerzetesek életében nem választódott szét olyan élesen a vallási és az úgynevezett világi tevékenység, mint más vallási kultúrákban. Nem elképzelhetetlen tehát az sem, hogy a tálak egyszerre több funkciót is betöltöttek.

Az a tény, hogy a hangtálak gondos munkával, 7-12 fémből készülnek, amelyek között megtalálható az ezüst és az arany is, szintén azt valószínűsíti, hogy nem csak egyszerű, hétköznapi használatra készülhettek. Ha pedig elfogadjuk a praktikum és a misztikum keveredését, akkor nem látszik ellentmondásosnak az sem, hogy a tálak nemcsak szakrális, hanem étkezési célokat is szolgáltak. A fémötvözetnek köszönhetően ugyanis a belőlük elfogyasztott ételek – az edény falával érintkezve – ásványi anyagokban gazdagabbakká váltak, ezáltal egészségesebbek lettek. A magas hegycsúcsok között megbúvó kis falvak lakóinak, az égbe nyúló hegyek sziklatömbjeire épített kolostorok lámáinak az év legnagyobb részében nemigen kerülhetett friss gyümölcs és zöldség az asztalára, így a tálak használatával (tárolás, főzés) az ásványi anyagok pótlása is megoldódott, aminek köszönhetően elkerülhették a hiánybetegségek kialakulását.

Hol és hogyan készülnek?

A hangtálak készítése és használata a korai időkhöz, az ázsiai kontinenshez köthető. Ebben a térségben a fémből készült hangadó eszközök és hangszerek használata már az időszámításunk előtti harmadik évezredben fejlett volt. A tibeti hangtál elnevezés ma már csak részben fedi valóságosan az eredetet, ugyanis azokat a Tibetből Indiába és Nepálba menekült emberek készítik, akik lakóhelyük elhagyására kényszerülve magukkal vitték a tudást. Mivel azonban a valós eredet Tibetbe vezethető vissza, készítőik továbbra is tibeti hangtálaknak nevezik őket, még ha más országban készültek is.

Minden egyes hangtál kézi munka eredménye, és a hangtálkészítő műhelyekben szinte ma is olyan eszközökkel, szerszámokkal és technológiával készülnek, mint az ókorban. S habár a technológia alig változott az idők folyamán, a készítést megelőző rituáléknak (böjtölés a tálkészítés előtt, csak meghatározott napokon készítettek tálakat, a legenda szerint minden egyes kalapácsütéshez egy imádságot fűztek) már régen nyomuk veszett, és a hangtál készítése ma már közönséges manufakturális munkává szürkült. A készítés a tál méretétől függően 5-6 ember együttes, pontosan összehangolt munkáját igényli. Egy nagyobb méretű tál 4-5 napon keresztül készül.

A turizmust is kiszolgáló hangtálgyártásnak köszönhetően számtalan féle tál kapható, ezek közül azonban kevés az, ami terápiás munkára használható. A Peter Hess-féle tibeti hangmasszázshoz használt tálakat a módszer kidolgozója készítteti, ezeket magas minőségi követelmények jellemzik, és az eredetiséget igazoló Acama-pecsét (régebbi tálak), illetve a Peter Hess-pecsét tanúsít. A terápiára is alkalmas hangtál ugyanis felhangokban gazdag, rezgése harmonikus, egyenletes és hosszantartó.

A angtálak újraélesztője: Peter Hess

A módszer kialakulása

Peter Hess német fizikus (szül.: 1941) energetikai kutatásokat végzett, majd Nepálban, Tibetben és Indiában gyűjtött tapasztalatokat a különböző orientális zenék, hangok emberi szervezetre gyakorolt gyógyító hatásáról. Dr. Gert Wegner zenekutató felkérésére olyan hangszereket kerestek közös munkájuk során, amelyek oberton hangzásuk miatt intenzív hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. (Obertonnak hívjuk azt a hangzást, amikor az alaphang mellett, vele egy időben, egy vagy több magasabb hang – felhang – képződik. Az ember füle számára azonban ez csak egyetlen hangként hallatszik.) Kutatómunkájuk eredményeként választásuk a tibeti hangtálakra és gongra esett, mert a legintenzívebben ezek fejtik ki hatásukat a testen.

A hangmasszázs a hangok hatására vonatkozó azon ősi tudásra épül, amelyet az indiai gyógyítók alkalmaztak több mint 5000 évvel ezelőtt. A távol-keleti népek szerint a kozmosz és az ember hangokból keletkezett, az ember hangból „lett megformálva”, vagyis az ember maga is hang, rezgés. Ezért is mondják, hogy ha valaki összhangban van önmagával és környezetével, harmonikus rezgésben él, akkor egészséges, képes az életét is szabadon és kreatívan irányítani, hisz harmonikusan együtt rezeg a Mindenséggel.

Tibetben azt mondják, hogy a harmonikus hangok elűzik a testből és a lélekből a rossz szellemeket (mint a stressz, negatív érzelmek, gondolatok stb.). Ezáltal a testnek és a léleknek újra megvan a lehetősége, hogy harmóniába kerüljenek, és egészségessé váljanak. A hangmasszázs tulajdonképpen az eredeti rendbe hoz vissza bennünket, emlékezteti a test sejtjeit a harmonikus, vagyis egészséges működésre. Elképzelésük szerint a diszharmonikus hangok pedig beteggé teszik az embert. Ezen felül a tibeti mesterek szemében a hangtálak hangjában megmutatkozó szabályosság a szentség megnyilatkozása.

Mi történik a testben a tálak hatására?

A tibeti hangtál több fém ötvözetéből készült hangadó eszköz, amelyet a keleti (és mostanában már a nyugati alternatív) gyógyászatban használnak. A különböző típusok közös jellemzője, hogy megszólaltatva erős, felharmonikusokban ((harmonikus felhangokban) gazdag hangzásukkal a testre és a pszichére egyaránt hatással vannak. Ezek a hatások egyfajta harmonizáló, gyógyító, relaxáló eredménnyel járnak. Tulajdonképpen kétféle módon fejtik ki hatásukat. Egyrészt lágy, monoton, hosszan búgó hangjuk kikapcsolja az elmét, ezáltal nagyon mély relaxált állapotot hoznak létre. Ennek köszönhető, hogy sokan elalszanak a kezelések, csoportos meditációk alatt. Másrészt az általuk kibocsátott hangrezgés és fizikális rezgés a bőrön keresztül bejut a testbe, és ott a sejtekhez eljutva fejti ki hatását.Hagmasszázs

De hogyan is történik ez? Mindannyian tudjuk, hogy ha egy tóba bedobunk egy kavicsot, akkor azon a helyen, ahol a kavics beleesett a vízbe, koncentrikus körök jelennek meg, amelyek mozgásba hozzák a víz minden egyes molekuláját. Valami hasonló történik a testben is hangmasszázs során, hiszen a testünk 70%-a is víz. A rezgés bejut a testbe, és ott koncentrikus hullámok formájában szétárad, kellemes „sejtmasszázst” adva a testben lévő több mint 100 trillió sejtnek. A hangtálak hangrezgései tovaterjednek a szöveteken, csontokon, szerveken, testfolyadékokon, testüregeken, a test minden egyes sejtjét megérintik.

Ha a szervek és a szövetek blokkmentesek, akkor a hanghullámok akadálytalanul szétáradnak a testben, és a lábujjakon, kézujjakon, valamint a hajszálakon keresztül kilépnek. Általában azonban a testünk nem mentes az energetikai, fizikai blokkoktól, hiszen a megoldatlan problémák, a stressz, az aggodalmak, a helytelen életmód mind-mind blokkokat hoznak létre a szervezetben. Megjelenthetnek például az ízületekben, az izmokban és a szervekben, mirigyekben. A hangmasszázs vagy a csoportos meditációk során a testbe bejutó hangok és rezgések ezeket a blokkokat oldják fel, és ezáltal hozzájárulnak a sejtek harmonikus működéséhez.

(Folytatjuk)

Tuboly Beatrix
http://www.lelekvirag.hu/
(Forrás: Kineziológia Magazin 5. száma)