Mit „tud” a hangmasszázs? (2.)

A hangtálak rezgése harmonizál, egészségesebbé teszi testünket, lelkünket. A tálak ritmikus és harmonikus rezgése ahhoz az „ősrezgéshez” hasonlatos, amelyből minden keletkezett, beleértve az embert is. A tibeti filozófia tehát, amely szerint minden élet alapja a hang, a harmonikus rezgés, nyugati módszerekkel is igazolódni látszik.

Kísérletek vízzel – látható tények

A hangtálak által közvetített harmonikus rezgéseket teljesen más irányú kutatások is igazolni látszanak. Masaru Emoto (szül.: 1943) japán professzor a lefagyasztott víz kristályszerkezetét vizsgálta azt követően, hogy különböző információkat adott a víznek. Sok más egyéb információn túl zenei hangokkal is kísérletezett. Amikor egy gyönyörű, harmonikus Mozart- vagy Beethoven-zenét „hallgattatott” a vízzel, akkor annak kristályszerkezete egy csodálatos, jégvirághoz hasonlatos kristályszerkezetet vett fel. Amikor pedig zajos, dühödt és trágár szövegű heavy metal zenét játszott a víznek, akkor nem keletkeztek szép kristályszerkezetek, hanem zavaros, pocsolyához hasonló alakzatot vett fel.A kaotikus zene "eredménye"

Alexander Lauterwasser (szül.: 1951) német kutató és fotográfus a Goethe korában élt F. F. Chladini természettudós kísérletei alapján szintén kutatásokat folytatott a hangok vízre gyakorolt hatásáról, amelyekről felvételeket is készített. Egyszerű szinusz hullámoktól kezdve Bach zenéjéig többféle hanggal is kísérletezett és azt tapasztalta, hogy a víz a hangok hatására gyönyörű mandalaszerű, univerzális mintázatokat vett fel.

Mindkét kutató kísérleteinek felvételeiből a szépség és a harmónia sugárzik, amikor harmonikus hangokat hoztak kapcsolatba a vízzel. A felvett alakzatok a természetben megtalálható formákhoz hasonlatosak, bennük az univerzális törvényszerűségek tükröződnek.

Nagy valószínűséggel ez okozza azt, hogy a hangtálak hangjait és rezgéseit csecsemőktől felnőttekig, egészségesektől a betegekig, vagy komoly baleseti sérültektől a fogyatékosokig mindenki kellemesnek és jótékonynak érzi. Hiszen a tálak ritmikus és harmonikus rezgése ahhoz az „ősrezgéshez” hasonlatos, amelyből minden keletkezett, beleértve az embert is. Mindezek alapján a tibeti filozófia, mely szerint minden élet alapja a hang, a harmonikus rezgés, nyugati módszerekkel is igazolódni látszik.

Mi történik a kezeléskor?

A tálakkal egyéni kezeléseket és csoportos foglalkozásokat (hangfürdő-hangmeditáció, fejlesztő játékok gyerekeknek) is lehet végezni. A kb. 1 órás egyéni kezelés során a különböző méretű tálakat egy meghatározott menetben helyezzük a testre, és ott egy filcütő segítségével megszólaltatjuk őket, amelynek köszönhetően a rezgések közvetlenül bejutnak a testbe. Csoportos kezelések esetén a teret betöltő hangok és rezgések közvetetten jutnak el a foglalkozáson résztvevőkhöz. Mindkét kezelésnek nagyon erős relaxációs hatása van.

A Peter Hess által készíttetett tálak bizonyos területekre vannak hangolva, bár a szabványosítás ellenére minden hangtál hangzása mégis kicsit egyedi. A terápiás alapkészlet vonatkozásában háromféle tálat különböztetünk meg: medence tál (alsó csakrák, hasi és medence területek kezelésére), ízületi tál (végtagok, ízületek kezelésére, speciális kezelési technikák kivitelezésére), szív tál (felső csakrák, mellkas, torok kezelésére). Egy komolyabb terápiás készletben egyéb eszközök is szerepet kapnak, mint például a fen gong (szél gong – rendkívül erőteljes tisztító és energetizáló hatása van), zen-tálak, assam-tálak, cimbel.

Akár egyéni kezelésről, akár csoportos foglalkozásról van szó, a hangok arra serkentik az emberi szervezetet, hogy ismét mozgásba jöjjön, ismét felvegye azt az univerzális ritmust és harmóniát, ami az egészség alapja. A légzés lelassul, könnyen sikerül „történni hagyni” a dolgokat, elengedni a kellemetlen problémákat (akár testi-lelki fájdalmat is), a testbe és a lélekbe visszatér az elvesztett/felborult rend és harmónia. Kezelésről kezelésre egyre könnyebben áramlanak a hangok a testben, egyre erősebb az érzékelés, és egyre több terápiás eredmény mutatkozik.Hangmandala

Terápiás eredmények és tapasztalatok

A módszer szülőföldjén, Németországban, már komoly létjogosultságot nyert ez a terápia, nemcsak alternatív terápiás rendelőkben, hanem nagy kórházakban is alkalmazzák. Ráadásul a kórházi kezelések nagyon széles spektrumában: a hangtálas terápia megtalálható a súlyos baleseti sérültek, illetve az agyvérzésen átesettek rehabilitációjában, pszichiátriai betegek kezelésében, fogyatékosokkal való munkában, drogelvonó kúrák részét is képezi. Olyan komoly eredményeket is felmutathatnak, mint például, hogy a bénult testrészek újra mozogni kezdenek, a baleseti sérült az öntudatlan állapotból visszatér és életjeleket mutat, testi funkciói apránként erősödnek, a reumatikus arthritisben szenvedő fájdalmai csökkennek, időszakossá válnak stb.

Magyarországon sajnos még kevesen tudnak a módszer létezéséről, és abból adódóan, hogy hivatalosan frissítő masszázsként lehet csak végezni, terápiás hatékonysága sem igazán ismert. A masszázsok között még kuriózumnak számít, és sok ember esetleg idegenkedik is tőle, mert nem tudja elképzelni, hogy milyen is lehet egy ilyen kezelés, és hogy az legalább olyan kellemes élményt vált ki, mint bármilyen más masszázs.

Ebből adódóan saját tapasztalatom eddig leginkább a mély relaxált állapot kialakulására terjedt ki, sokan elalszanak kezelések, csoportos foglalkozások közben. Érzelmi blokkok oldódását tapasztaltam meg egy esetben, amikor valakinek a medence tálat a hasára téve megszólaltattam azt, az első ütést követően elkezdtek potyogni a könnyei, aminek okát tudatosan nem volt képes megmagyarázni.

Rendszeresen tartok csoportos foglalkozásokat is, itt mindenki kellemes élményekről számol be, vannak, akik mély spirituális tapasztalatokat élnek meg, és vannak, akiknek a testét szó szerint fizikai mozgásba hozzák a tálak és a gong hangjai, egyfajta „automatikus” ringató mozgás indul be náluk. Többen jelzik vissza, hogy fizikai problémás területeik helyén (pl. műtéti heg, gyulladásban lévő testrész stb.) erősebben érzik a hangterápia hatását. A legutóbbi alkalomkor tartott csoportos foglalkozásomon egy hölgy úgy nyilatkozott, hogy rendkívül erős allergiás tünetekkel érkezett a meditációra, és az egyórás hangfürdő után teljesen megszűntek a tünetei. Ugyanezen alkalomkor egy másik hölgy arról számolt be, hogy a foglalkozás végére megszűnt a lábfájdalma.

A hangtálak általánosságban az alábbi esetekben alkalmazhatóak eredményesen: relaxáció, mindenfajta stressz okozta feszültség oldása, a test energetizálása, energetikai blokkok feloldása, különböző eredetű fájdalmak, ízületi problémák, izomgörcsök és izomfeszültség feloldása, emésztési problémák, immunrendszer erősítése, vérnyomásproblémák, depresszió, idegkimerültség, baleseti sérülések utókezelése, alvászavarok, kommunikációs problémák, önértékelési problémák, viselkedési zavarok, hiperaktivitás, személyiségi zavarok stb.

A hangtálak az univerzális rend közvetítői

Peter Hess 1984-ben látogatott először Nepálba, amikor is megfogalmazódott benne annak a gondolata, hogy szeretné elhozni Európába azt a hangeszközökkel kapcsolatos ősi tudást, amelyet Ázsiában már több ezer éve alkalmaznak. Sokéves kutatómunkájának, nagy alapossággal kidolgozott kezelési módszerének és a tudás átadását biztosító oktató munkájának köszönhetően Európa több országában is megvethette lábát ez a módszer.

Mi magyarok abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy országunkban is van már hivatalos képzés, Radnai Zsuzsa (Szombathely) hozta el hozzánk és oktatja a módszert 2002 óta. A végzett hangmasszőröknek szakmai szövetsége is van. Egyelőre nálunk még kevesen foglalkoznak hivatalosan a módszerrel, és az emberek körében is kevéssé ismert még, de bízom benne, hogy hangmasszőri munkánk révén egyre inkább elfoglalhatja az őt megillető helyet ez a módszer mind az alternatív gyógyászatban, mind a klinikai orvoslásban. Ahogy a tálak eredete a misztikum ködébe vész, úgy a módszer is bőven rejteget még felfedezni valót alkalmazói számára.

Bár maga a kezelés roppant egyszerű, mégis sokkal több van benne, mint ami első pillantásra látszik. A vízzel folytatott kísérletek is igazolják, hogy a hangtálak hangja és rezgése az univerzális rendet, harmóniát közvetíti az emberekhez, amely nélkülözhetetlen alapja az egészségnek, a környezettel és az embertársainkkal való összhangnak. A ma emberének stresszel teli életvitelét tekintve, mindenkinek csak javára válhat a hangtálak áldásos hatása, rajtunk áll, hogy beengedjük-e az életünkbe az általuk közvetített ősi rendet.

Tuboly Beatrix
www.lelekvirag.hu
(Forrás: Kineziológia Magazin 5. száma)