A pirulósak népszerűbbek

Nem csak a menyasszonyok és szégyenlősök sajátossága az elvörösödés. A legtöbb ember már átélte azt, mikor az arcát elönti a forróság. Ha ez előfordul, és az arc vörös fényben izzik, nincs ok a szégyenkezésre.

ElpirultEgy új tanulmány szerint néhány váratlan előnyt is hozhat: aki elvörösödik, ha hibát vét, vagy társaságban bakot lő, a többiek sokkal megbízhatóbbnak tartják és pozitívabban ítélik meg, mint azokat, akiknek mindez az arcára nem ül ki.

Az Emotion című folyóirat áprilisi számában megjelent kutatáshoz 196 főiskolás diákot toboroztak (17 és 44 év között), és börtön dilemma játékot kellett játszaniuk online. Az első fordulóban a virtuális ellenfelük együttműködött velük, így közösen nyerték meg a játszmát. A második forduló után azonban az ellenfél cserben hagyta őket, és többet nyert, mint a résztvevő.

Mindkét kört követően a résztvevőnek női arcképpel mutatták be a virtuális ellenfelet, négy különféle arckifejezéssel: semleges, semleges pirulós, zavarban levő és zavarban levő pirulós. Amikor a játék végén bizalmi feladatot kellett elvégezniük, kevésbé szigorúan ítélték meg a cserbenhagyót akkor, ha elpirult, így azt gondolták, többé nem tenné meg ezt velük. Az elvörösödött, semleges arckifejezésű ellenfelet sokkal magasabb pontszámmal értékelték, mint azokat, akik nem pirultak el.

„Ha rossz fát teszünk a tűzre, a többiek jobban értékelik azt, ha belepirulunk.” – mondta Corine Dijk, az Amszterdami Egyetem pszichológus adjunktusa, a tanulmány vezetője. Charles Darwin egykoron úgy jellemezte az elpirulást, mint „a legjellegzetesebb és legemberibb kifejezés mind közül”, amit nem tudunk irányítani. A vörösödés sokszor a nyakon kezdődik, felkúszik az orcákra és a homlokra is, de akár a füleket is érintheti, ha valaki hibázik, kiderül egy titka, vagy éppen megdicsérik. „Ezekben a helyzetekben az a közös, hogy mindegyiknél zavarba jövünk.” – mondta Dijk.

Az elpirulás egy fontos módja az érzelmek kimutatásának, enyhítő körülménynek számít egy baklövést követően. „Azt jelenti, hogy adunk más emberek véleményére” – mondta Dijk, és ez általában értékelendő tulajdonság.

További érdekességek az elpirulásról

Akik könnyen zavarba jönnek, azok gyakrabban pirulnak el, különösen, ha szorongó és félénk személyiségek.

A klasszikus elpirulás néhány másodpercig tart, és a szimpatikus idegrendszer szabályozza. A „kúszó” vörösödés általában hosszabb ideig marad meg, és valószínűleg a hormonális működés áll a hátterében.

Mindenféle bőrtípusú ember képes az elvörösödésre, de a sötétebb tónusúaknál nehezebb észrevenni.

A nőkről azt tartják, hogy többször pirulnak el, mint a férfiak, de egy ezzel foglalkozó tanulmány nem tudott jelentős különbséget kimutatni a két nem képviselői között.

Ez a jelenség leginkább csak az emberi fajra jellemző, de a szőrtelen bőrű állatok is mutatnak hasonló reakciókat, tehát úgy néz ki, mintha elpirulnának.

(Forrás: Medipress)