A szerelem megszépít?

A szerelem tényleg vak lehet, legalábbis ami a külsőt illeti. Egy kutatás szerint mindenki rózsaszín szemüvegen át látja a szerelmét, és tudomást sem szerez olyan hátrányos vonásairól, mint például a horgas orr vagy a kidülledő pocak, mely másokat esetleg elriaszt. A férjek és feleségek sokkal vonzóbbnak látják életük párját, mint amilyenek azok valójában.

A szerelem megszépít?A szerelem vak lenne? A tanulmány eredményei szerint a párok sokkal magasabb pontszámmal osztályozták párjuk külsejét, mint az idegenekét. A jelenség magyarázatot adhat néhány furcsa párra, például arra, hogy mit keres Jay-Z a csodaszép Beyoncé oldalán, Lara Stone mit lát David Williamsben, vagy hogy kerülhetett össze a sudár Sophie Dahl a kertitörpe Jamie Cullummel.

A „pozitív illúzió” teóriája azoktól a kutatóktól származik, akik 70 pár tagjait kértek meg, hogy osztályozzák partnerük külsejét. Olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy mennyire találják vonzónak párjukat az ellenkező nem tagjai, illetve hogy néznek ki kortársaikhoz képest. A válaszokat bizalmasan kezelték, nehogy a másik fél megsértődjön. Az utca embere is elbírálta mind a 140 résztvevő külsejét. Az eredmények szerint a párok tagjai egymást szebbnek látták, mint amilyenek valójában voltak. A Journal of Social and Personal Relationships című folyóirat cikkéből az is kiderült, hogy még a partner fényképének megtekintése sem adott jobb valóságalapot. Korábbi tanulmányok már felfedték, hogy a szerelmesek egymást kedvesebbnek és okosabbnak látják a valóságosnál, de ezek szerint a szerelem minden téren teljesen vak.

A Groningeni Egyetem kutatói elmondták: „Egy szerelmi kapcsolatban a felek gyakran konfliktusba kerülnek, ami félelemmel töltheti el a partnert, hogy nem megfelelőek egymás számára. Ezek a kétségek nagyon zavaróak, mert a negatív dolgok tipikusan akkor törnek felszínre, ha már mindketten belefektettek ezt-azt a kapcsolatba. Hogy a reményeiket és kétségeiket kiegyenlítsék, biztonságérzetet teremtsenek, gyakran fiktív képet alkotnak párjukról, mely felnagyítja az értékeiket és csökkenti a hibáikat. A pozitív illúzió révén biztonságban érzik magukat, eltúlozzák az elkötelezettséget és lealacsonyítják a lehetséges vetélytársakat.”

A kutatók elmondták, hogy további megfigyelések szükségesek annak feltárására, hogy a hosszú házasságokban is fennáll-e ez a jelenség. „Lehet, hogy a pozitív illúziók sokkal erősebbek a kapcsolat elején, mikor még dúl a szerelem, ezért a felek idealizálják egymást. Ilyenkor általában még fiatalabbak, következésképpen a külsejük is előnyösebb.”

(Forrás: Medipress)