Szerelem első szaglásra

A másik ember illata ismerkedéskor éppen annyira fontos, mint a külseje. Az, hogy kit vagy mit találunk szépnek, sokszor nem attól függ, amit a szemünkkel látunk, inkább attól, hogy mit érzékelünk az orrunkkal. A természet gondoskodott arról, hogy távolról a hang és a külső, közelről pedig az illat alapján képesek legyünk feltérképezni, kivel is van dolgunk.

Hogyan „működik” a szerelem?

Mi teszi boldoggá az embereket hosszútávon, és mi a titka a tartós, kölcsönös szerelemnek. Azt vizsgálják kutatók, hogy a „fogadó” fél hogyan képes kiszűrni, megérteni és elfogadni azt, hogy „szeretve van”. A kérdőíves felmérés célja az, hogy a válaszokból precíz matematikai modell álljon elő arról, hogy mi ébreszti fel és táplálja a szerelem érzését.

A szerelem hormon csodákra képes

Sokakat régóta izgat a kérdés, vajon mitől függ, hogy egy férfi hűséges marad-e párjához. Evolúciós szempontból könnyű megérteni, miért csalja meg olyan sok férfi a párját, hiszen tudjuk, minél több partnere van élete során egy férfinek, annál nagyobb eséllyel tudja továbbörökíteni a génállományát. De vajon mi tart vissza mégis sok férfit a félrelépéstől?

Szerelem, vonzalom: szexcsakra

Folytatjuk cikksorozatunkat. A szexcsakrát (más elnevezéssel keresztcsonti vagy 2-es csakra, szvadhiszthána) úgy képzeljük el, mint két, az óramutató járásával megegyező irányban forgó és kifelé táguló energiatölcsért. Mindkettő vízszintes irányú, a keresztcsont (vagyis a kismedence) magasságában található, onnan indul ki – de az egyik a test előtt, a másik mögötte nyílik, tágul kifelé.

Szerelmi kalandjaik miatt lesznek depressziósak az egyetemisták?

Mivel a fiatalok körében egyre gyakrabban fordul elő az ‘összekavarás’-nak nevezett kapcsolati forma, a szakértők kíváncsiak, milyen pszichológiai következményei lehetnek a fiatalok közti alkalmi szexuális afféroknak. Egy, a Journal of Sex Research című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a nemrég alkalmi kapcsolaton átesett diákoknak magasabb az általános és szociális szorongási szintjük, valamint gyakrabban tapasztalnak depressziós tüneteket is.

Valóban együtt vernek a szerelmes szívek

A romantikus dalok előadói úgy tűnik, nem is tévednek nagyot, amikor arról énekelnek, hogyan dobog szívük a választottjukért: a Kalifornia Egyetem tudósai ugyanis nemcsak érzelmi, de fiziológiai bizonyítékot is találtak arra, hogy a szerelmesek szíve valóban együtt dobog. Emilio Ferrer, a Kalifornia Egyetem (Davis) pszichológus professzora egy sor kutatást folytatott szerelmespárok segítségével, míg egy szívmonitoros vizsgálat során rájött, hogy a szerelmesek szívverése egy idő után szinkronba kerül. Ezt azt jelenti, hogy egyszerre lélegeznek és közel azonos a pulzusszámuk is.

Mi történik az agyban, amikor valaki szerelmes?

Furcsa belegondolni, vajon miért teszi kockára valaki egy tiltott viszonyban a házasságát, a családját vagy a karrierjét annak ellenére, hogy egyértelműnek tűnik a helyzet ésszerűtlensége. A kutatók azonban lassanként lerántják a leplet arról a rejtélyről, miért válunk a szerelemtől meggondolatlanná, irracionálissá, sőt egyenesen nevetségessé.

A stresszmentes férfiakra buknak a nők

A Hollywoodban már évtizedek óta közismert tény végre tudományos bizonyítást nyert: a nők az erőteljes arcvonalú és határozott állkapoccsal rendelkező férfiakhoz vonzódnak. A férfias arcvonások rendszerint a tesztoszteron magas szintjére utalnak. Ezt a nők ösztönösen tudják, ezért van, hogy például peteérés környékén erőteljesebben vonzódnak az ilyen férfiakhoz, míg máskor, ha csak társaságra vágynak, a lágyabb vonalakkal rendelkező férfiakat részesítik előnyben.

Allergia a szerelemre?

Ki gondolná, hogy a különféle ételallergiákban szenvedők számára akár még a szerelem is veszélyekkel járhat? Bizony, annak, aki allergiás egyes ételekre, csókolózás előtt nem árt kifaggatni párját is arról, mit evett. Az Egyesült Államokban az ételallergia nagyjából a felnőtt lakosság 2-3, illetve a gyerekek 5-7 százalékát érinti, vagyis hétmilliónál is több embert.

A szerelem sötét verem?

Arthur Aron, a New York-i Állami Egyetem kutatója MRI segítségével próbált közelebb jutni a szerelem valódi természetéhez, és arra a megállapításra jutott, hogy ez a mindent elsöprő érzelem egyszerre képes a legjobbat és a legrosszabbat is kihozni az emberből. Amint a szakember fogalmazott, a szerelem nem csupán szexuális vágy, és nem is csupán egy sajátos érzelemmegnyilvánulás, sokkal inkább egy különféle motivációk által vezérelt állapot.