Szerelmi kalandjaik miatt lesznek depressziósak az egyetemisták?

Mivel a fiatalok körében egyre gyakrabban fordul elő az ‘összekavarás’-nak nevezett kapcsolati forma, a szakértők kíváncsiak, milyen pszichológiai következményei lehetnek a fiatalok közti alkalmi szexuális afféroknak. Egy, a Journal of Sex Research című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a nemrég alkalmi kapcsolaton átesett diákoknak magasabb az általános és szociális szorongási szintjük, valamint gyakrabban tapasztalnak depressziós tüneteket is.

Szerelmi kalandjaik miatt lesznek depressziósak az egyetemisták?A kutatás során a tudósok összesen 3900 heteroszexuális egyetemi hallgatót interjúvoltak meg az Egyesült Államok területén az alkalmi szexuális kapcsolatokról és a diákok mentális állapotáról. Az eredmények szerint a felmérést megelőző egy hónapban a résztvevők 11 százalékának voltak alkalmi kapcsolatai (ebben a csoportban a férfiak aránya jóval magasabb volt, mint a nőké).

„Egyelőre korai lenne olyan következtetéseket levonni, hogy az alkalmi szexuális kapcsolatok pszichológiai veszély jelentenek a fiatal felnőttek mentális egészségére” – nyilatkozta Dr. Melina M. Bersamin, a Kalifornia Állami Egyetem munkatársa. „Az eredményekből mindössze annyi derült ki, hogy a heteroszexuális egyetemi hallgatók körében az alkalmi kapcsolatok összefüggésbe hozhatók a pszichológiai problémákkal, valamint az általános rossz kedélyállapottal.”

A tudósok megvizsgálták a nemek közti különbségeket is a mentális problémák és az alkalmi szex szempontjából, mert a korábbi vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy a nők a férfiaknál sokkal rosszabbul reagálnak az alkalmi kapcsolatokra, főként a kettős mérce miatt. A mostani kutatás során azonban úgy tűnt, a nemi különbségek nincsenek hatással a vizsgálati eredményekre.

A tudósok szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, tényleg az alkalmi szex okozza-e a pszichológiai problémákat, vagy pedig már létező mentális betegségek húzódnak meg a háttérben, amelyek miatt a fiatalok könnyebben adják meg magukat a kockázatos viselkedésformáknak.

Mivel a felmérésben több mint 30 egyetem hallgatói vettek részt, ez a mostani a témában készült eddigi legnagyobb országos adatbázis.