A stresszmentes férfiakra buknak a nők

A Hollywoodban már évtizedek óta közismert tény végre tudományos bizonyítást nyert: a nők az erőteljes arcvonalú és határozott állkapoccsal rendelkező férfiakhoz vonzódnak. A férfias arcvonások rendszerint a tesztoszteron magas szintjére utalnak. Ezt a nők ösztönösen tudják, ezért van, hogy például peteérés környékén erőteljesebben vonzódnak az ilyen férfiakhoz, míg máskor, ha csak társaságra vágynak, a lágyabb vonalakkal rendelkező férfiakat részesítik előnyben.

A stresszmentes férfiakra buknak a nőkEgyes kutatók szerint a férfias arcberendezés egészségesebb immunrendszerre is utalhat. A tesztoszteron az átlagosnál erőteljesebb alkatot eredményez, mivel pedig az ilyen férfiak előnyös géneket örökítenek át az utódaikra, vonzó párnak számítanak a nők körében.

A témában készült legújabb tanulmány a Nature Communications című lapban jelent meg. Szerzői szerint a maszkulin, magas tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak szervezetében az átlagosnál alacsonyabb volt a kortizol nevű stresszhormon mennyisége. Így elmondható, hogy a férfi stressz-szintje kulcsszerepet játszik abban, mennyi szabad tesztoszteronja van a nők elvarázslásához.

Elképzelhető, hogy a kortizol az arcvonásokra is hatással van, bár ezt még korai lenne egyértelműen kijelenteni.

A jelenség magyarázata az úgynevezett „hátrányhipotézis”. Eszerint a különböző fajoknál a hímek olyan külső jegyekkel kápráztatják el a nőstényeket, amelyek egyébként tökéletesen funkciótlanok, sőt, még gyakran akadályozzák is őket – gondoljunk csak a szarvasok díszes agancsára. Egyesek szerint ezzel jelzik a nősténynek, hogy a nehézségek ellenére is képesek életben maradni. Igaz, a zord arcvonások nem járnak ilyen kimondott hátrányokkal, az biztos, hogy a női nem figyelmét felkeltik.

A kutatásba egy csoport lett egyetemi hallgató hölgyet vontak be, akiknek 74 férfi fényképét mutatták. Előzőleg felmérték a modellek immunrendszerét, a tesztoszteron- és a kortizolszintjüket. „Annak ellenére, hogy nem mindig a legerősebb immunrendszerű férfiak rendelkeztek a legmarkánsabb vonásokkal, a nők őket találták a leginkább vonzónak.” – mondta el a tanulmány egyik szerzője, Fhionna R. Moore, a skóciai Abertay Egyetem pszichológus oktatója.

A kutatásban részt nem vevő Anthony Little, a brit Stirlingi Egyetem munkatársa azonban leszögezte, hogy a kortizol nem mindig mutatja meg a valódi stressz-szintet. Nehéz megállapítani, hogy ennek magas mennyiség pillanatnyi állapot-e vagy pedig krónikus feszültség következménye. Az ugyanakkor tény, hogy van valami a stresszben, ami taszítja a nőket.