Szerelem első szaglásra

A másik ember illata ismerkedéskor éppen annyira fontos, mint a külseje. Az, hogy kit vagy mit találunk szépnek, sokszor nem attól függ, amit a szemünkkel látunk, inkább attól, hogy mit érzékelünk az orrunkkal. A természet gondoskodott arról, hogy távolról a hang és a külső, közelről pedig az illat alapján képesek legyünk feltérképezni, kivel is van dolgunk.

A Frontiers in Psychology című szaklapban publikált anyag 30 év kutatásait vetette össze. A legtöbb ezek közül a külső tulajdonságokra fókuszált, vagyis arra, hogy az arc és a test mennyire vonzó a többi ember számára. Ugyanakkor több kutatás is arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon az illat és egyéb érzékeink bizonyos szociális kontextusban milyen szerepet játszanak döntéseinkben – mondja a kutatást vezető Agata Groyecka, a lengyel Wroclawi Egyetem munkatársa.

Szerelem illat alapján

A szakember szerint ha mindhárom csatornán keresztül vizsgálunk egy embert, megbízhatóbb képet kapunk személyiségéről. A nemmel és a korral összefüggésbe hozható hang rengeteget elárul ugyanis az emberről: a dominancia mértékét, az együttműködési hajlandóságot, az érzelmi állapotot, de még akár a testméretet is.

Annak, hogy az embereket nem csupán külsejük alapján mérjük fel, evolúciós oka van: a természet gondoskodott arról, hogy távolról a hang és a külső, közelről pedig az illat alapján képesek legyünk feltérképezni, kivel is van dolgunk.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés