Szerelem első szaglásra

A másik ember illata ismerkedéskor éppen annyira fontos, mint a külseje. Az, hogy kit vagy mit találunk szépnek, sokszor nem attól függ, amit a szemünkkel látunk, inkább attól, hogy mit érzékelünk az orrunkkal. A természet gondoskodott arról, hogy távolról a hang és a külső, közelről pedig az illat alapján képesek legyünk feltérképezni, kivel is van dolgunk.

A Frontiers in Psychology című szaklapban publikált anyag 30 év kutatásait vetette össze. A legtöbb ezek közül a külső tulajdonságokra fókuszált, vagyis arra, hogy az arc és a test mennyire vonzó a többi ember számára. Ugyanakkor több kutatás is arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon az illat és egyéb érzékeink bizonyos szociális kontextusban milyen szerepet játszanak döntéseinkben – mondja a kutatást vezető Agata Groyecka, a lengyel Wroclawi Egyetem munkatársa.

A szakember szerint ha mindhárom csatornán keresztül vizsgálunk egy embert, megbízhatóbb képet kapunk személyiségéről. A nemmel és a korral összefüggésbe hozható hang rengeteget elárul ugyanis az emberről: a dominancia mértékét, az együttműködési hajlandóságot, az érzelmi állapotot, de még akár a testméretet is.

Annak, hogy az embereket nem csupán külsejük alapján mérjük fel, evolúciós oka van: a természet gondoskodott arról, hogy távolról a hang és a külső, közelről pedig az illat alapján képesek legyünk feltérképezni, kivel is van dolgunk.