Hangya! Pók! Máris viszket?

FIGYELEM: az alábbi cikk elolvasása viszketést okozhat! Valószínűleg épp egyik olvasónak sem mászik hangya a karján vagy a nyakán, mégis kényszert érezhet a vakarózásra. Vajon miért van az, hogy a kis ízeltlábú mászóbajnokoknak már a gondolatától is bőrirritációt érez az ember? Még a szakértők sem biztosak benne.

Hangya! Pók! Máris viszket?A Pennsylvania Egyetem idegtudósa, Dr. Wenqin Luo a viszkető múlt emlékeit teszi felelőssé a fantomérzésért. Ha bogarakra gondolunk, az korábbi emlékeket, „viszkető asszociációkat” hozhat felszínre. Nos, akkor miért van az, hogy ha egy előző sérülést idézünk fel, nem érezzük annak fájdalmát?

Dr. Luo a következő elméletet állította fel: „A viszketéssel ellentétben a fájdalom egy komoly védekező mechanizmus, mely az elkerülés viselkedésformáját váltja ki. Ráadásul a fájdalom érzékelési küszöbe jóval magasabb lehet a viszketésénél.” Alapjában véve, ha az agy ugyanolyan könnyedén venné fel a fájdalom (vagyis veszély) ingerét, mint a viszketését (vagyis kellemetlenség), a test folyamatos téves riasztás állapotában lenne.

Dr. Glenn J. Giesler, Jr., a Minnesotai Egyetem tudósa más megvilágításba helyezte a fantomviszketést: Talán a bőrt mindig érik olyan apró ingerek, melyek enyhe tüneteket okoznak, de csak akkor válik tudatossá, ha az agy is „viszketni” kezd. Elképesztő, hogy milyen könnyű másokból viszketést kiváltani. Mikor erről tartok előadást, csak ámulok, hogy a hallgatóságból milyen sokan kezdenek vakarózni” – mondta. „Talán a puszta gondolattól is lecsökken az ingerküszöb.”

Dr. Gil Yosipovitch, a Wake Forrest Baptista Kórház bőrgyógyász professzora, a viszketéstanulmányozás nemzetközi fórumának alapítója elmagyarázta, miként működik egy másik fantomviszketéses jelenség, a „fertőző viszketés”. Ez nem konkrét fizikai ingerre következik be, hanem akkor, ha valaki mást lát az ember vakarózni. Hasonló jelenség figyelhető meg az ásítással kapcsolatban is. Mindkettő a test öntudatlan reakciója, mely együttérzést és empátiát fejez ki az embertársak irányában. Sőt, nem csak az embernél, de az emberszabásúaknál is megfigyelhető.

Nos, akkor közelebb kerültünk vajon a fantomviszketés rejtélyének megoldásához? Ugyan kérem! Épp csak megkapirgáltuk a felszínt.

(Forrás: Medipress)