Szép álmokat hozó meggylé

A Northumbria Egyetem kutatói megállapították, hogy a meggylé az alvás minőségére és mennyiségére egyaránt pozitív hatással van. Fogyasztása megemeli a melatonin – vagyis az alvás szabályozásáért felelős hormon – szintjét a szervezetben, és így nagy segítséget nyújt azok számára, akik a váltott műszakban történő munkavégzés, a jetlag vagy bármely más ok következtében alvásgondokkal küzdenek.

Szép álmokat hozó meggyléA dr. Glyn Howatson által vezényelt vizsgálatban – melyről a European Journal of Nutrition című online lapban lehet részletesen olvasni – húsz egészséges alanyt figyeltek meg, akik hét napon át, naponta kétszer 30 ml meggylét, vagy ugyanennyi placebót fogyasztottak. A vizsgálat előtt és alatt minden résztvevőtől vizeletmintát vettek, és megmérték az abban található melatonin szintjét, az alanyok alvási és ébrenléti fázisát pedig egy érzékelőműszer segítségével kísérték figyelemmel, és a megfigyeléseket naplóban rögzítették.

A vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy a meggyléfogyasztók melatoninszintje 15-16 százalékkal megnőtt a kontrollcsoportban résztvevőkéhez képest, nagyjából negyed órával több időt töltöttek ágyban, 25 perccel megnyúlt az alvásidejük, továbbá 5-6 százaléknyit javult alvásuk minősége. A meggylevet ivók emellett még arról is beszámoltak, hogy napközben ritkábban szundítottak el, mint korábban.

Dr. Jason Ellis, a tanulmány társszerzője kifejtette, hogy bár számos országban recept nélkül kapható melatonin tartalmú altató, Anlgiában egyelőre nem hozzáférhető ez a segédanyag, ezért is van nagy jelentősége a mostani tanulmánynak, melyből kiderül, hogy a meggylében található melatonin önmagában hatékony segítséget nyújt az alváshoz.