Hogyan befolyásolják az agyműködést az erőszakos videojátékok?

Az erőszakos videojátékokat és más számítógépes szórakoztató programokat sok támadás érte már eddig is, sokak szerint ugyanis ezek a szoftverek károsan hatnak a fiatalok fejlődésére. Greenfield bárónő professzor (Oxfordi Egyetem) is egy a videojáték-ellenes aktivisták közül, ő azonban tudományos kutatási adatokkal is képes bizonyítani feltételezéseit.

Hogyan befolyásolják az agyműködést az erőszakos videojátékok„A képernyőn keresztül érkező ingerek erősen stimulálják az agyat és aktiválják a függőségért felelős régiókat, ez pedig tovább növeli a naponta a számítógép előtt töltött időt” – nyilatkozta Greenfield.

Az erőszakos játékokat játszók agyában bekövetkező változások már egy hét után jelentkeznek. A szakértők a mostani kutatásuk során funkciós mágneses rezonancia vizsgálatokkal figyelték meg a játékosok agyi aktivitását. A 22 fiatal önkéntest az MRI-n kívül verbális pszichológiai teszteknek is alávetették és számolási feladatokat is végeztettek velük. Az egyik kontrollcsoport tagjai egy hétig összesen csak 10 órát játszhattak a játékkal, a másik kontrollcsoportban egyáltalán nem játszhattak a résztvevők.

Egy hét után a játékosok agyában bizonyos régiók a korábbihoz mérten kevesebb aktivitást mutattak. „Ezek az agyi területek fontosak az érzelmek és az agresszió kezelésének szempontjából” – nyilatkozta Dr. Yang Wang, az Indianapolis Orvostudományi Egyetem Radiológiai és Képalkotó Tudományok Tanszékének munkatársa.

A kutatók ugyanakkor óvatosan kezelik kutatási eredményeiket, az új, ismeretlen feladatok ugyanis gyakran okoznak az MRI által is látható változásokat az agyműködésben, a vizsgálat eredményei tehát nem bizonyítják, hogy a videojátékok megváltoztatnák a viselkedést.

Mindenképpen jó hír azonban, hogy az agyműködésben bekövetkező változások egy hét játék nélküli lét után eltűntek. „Ezek az eredmények kiválóan mutatják, hogy az erőszakos videojátékok miként hatnak, akár hosszú távon is az agyműködésre” – nyilatkozta Dr. Wang.

Ez a mostani az első alkalom, hogy sikerült bizonyítani a videojátékok agyműködésre gyakorolt hatását – ennek a hatásnak a jellege azonban még mindig ismeretlen. Mindenesetre némi aggodalomra adhat okot a tény, hogy az érintett agyi régiók nagy szerepet játszanak a kognitív funkciók és az érzelmi kontroll kialakításában.

A kutatási eredményeket az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves gyűlésén ismertették a szakértők.