Megvédhet a szívbetegségektől az optimizmus

A boldog és optimista embereknél kisebb a szívbetegségek és a stroke kockázata – derült ki a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatásából, amely több mint 200 tanulmányt vizsgált át. Korábbi tanulmányok már eddig is összefüggésbe hozták a stresszt és a depressziót a szívbetegségekkel, ezért az intézet kutatói nemrég úgy döntöttek, hogy megvizsgálják az orvosi adatbázisokból származó információkat, hogy lássák a lelki állapot miként befolyásolja az érrendszer egészségét.

Megvédhet a szívbetegségektől az optimizmusAz eredményekből kiderült, hogy az olyan tényezők, mint az optimizmus, az élet iránti elégedettség és a boldogság összefüggenek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével. Míg ugyanis az ilyen emberek valóban egészségesebbek, olyan rizikófaktoraik is hiányozhatnak, mint a magas vérnyomás és a koleszterinszint. A kutatók az adatok összevetése után felfedezték, hogy a legoptimistább embereknek akár 50 százalékkal kisebb lehet az esélyük a szívbetegségekre.

Dr. Julia Boehm, a kutatás vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy munkájuk eredménye csupán a kapcsolat tényére mutatott rá, ok-okozati összefüggést azonban nem találtak. A kutatók szerint a vizsgált személyek száma is túl alacsony, hogy végleges következtetéseket vonhassanak le. „A szívbetegségek és a mentális egészség közötti kapcsolat nagyon bonyolult, és még mindig nem teljesen tisztázott” – fűzte hozzá Maureen Talbot, a Brit Szív Alapítvány vezető kardiológusa.

A tanulmány a Psychological Bulletin oldalain jelent meg.