Az apákat is érintheti a gyermekágyi depresszió

Ausztrál kutatók szerint nem csak az újdonsült anyák szenvednek szülés utáni depresszióban, hanem az apák is ugyanilyen valószínűséggel tapasztalhatnak szorongást, stresszt és lehangoltságot. „Az lepett meg bennünket, hogy a panaszok ugyanolyan arányát tapasztaltuk ugyanolyan szinten, mint amit a kismamáknál láttunk” – számolt be a Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology legújabb kiadásában megjelent tanulmány vezető szerzője, Jan Nicholson.

Az apákat is érintheti a gyermekágyi depresszióA szakértő azt állítja, hogy a szülés utáni depresszió tünetei szorongásban, aggodalomban, stresszben, a tehetetlenség érzésében és lehangoltságban jelenik meg. A kutatócsoport 5 ezer új anya adatait vizsgálta gyermekük 5 éves koráig. Összesen 3471 apa töltött ki kérdőívet. A gyermek első évében az apák 8,7 százaléka tapasztalta a gyermekágyi depresszió tüneteit, míg az anyák körében ez az arány 9,4 százalék volt, ami nem számít statisztikailag szignifikáns különbségnek.

A kutatók kimutatták, hogy az új apák nagyobb arányban, 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztalták meg ezeket a panaszokat, mint a hasonló korú és hátterű többi férfi. Az alacsonyabb jövedelmű férfiak esetében 70 százalékkal magasabb volt a tünetegyüttes jelentkezése. Minél fiatalabb volt az apa, annál magasabbnak mutatkozott a kockázat.

Nicholson az eredmények alapján úgy véli, ideje leszámolni azzal a téves elképzeléssel, hogy csak a fiatal anyák tapasztalhatnak szülés utáni depressziót. A terhesgondozás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások többnyire az anyákra összpontosítanak, de mivel a panaszok aránya a férfiakban is hasonló gyakorisággal jelentkeznek, nekik is hasonló támogatást kellene nyújtani.