A jutalmazás, nem a büntetés motiválja a dolgozókat

Egy új kutatásból az derült ki, hogy a dolgozók pozitívan reagálnak a jutalom ígéretére, nem úgy, mint a büntetés fenyegetésére. „Kutatásunk azt mutatja, hogy a jutalmazás jobban beválik, mint a büntetés, más szóval a dolgozók jobban reagálnak a bónuszra, mint a fegyelmikre” – foglalta össze az eredményeket a tanulmány társszerzője, Karen Sedatole, a Michigani Állami Egyetem kutatója.

A jutalmazás, nem a büntetés motiválja a dolgozókatA kutatás ellentmond a korábbi eredményeknek, amelyek azt bizonyították, hogy a büntetés veszélyével hatékonyabban lehet növelni az erőfeszítéseket. A büntetések körébe tartozik a fizetés csökkentése, a lefokozás, vagy más büntető intézkedések, például üzletkötők esetében rosszabb teljesítmény után a körzet csökkentése.

A kísérlet során a résztvevők főnök és alkalmazott szerepet játszottak. Egyes alkalmazottak egy bónusz programban vettek részt, melyet a főnök kezdeményezett, míg mások büntetőrendszerben dolgoztak. A bónuszprogramban részt vevő alkalmazottak nagyobb erőfeszítéseket tettek, amit a főnök iránt érzett nagyobb bizalom érzése motivált. Sedatole elmondta, hogy ezt a bizalom tényezőt ebben a kutatásban sikerült először azonosítani.

„Ez a vállalatok szempontjából azt jelenti, hogy a bónuszokban részesülő alkalmazottak még keményebben fognak dolgozni, növelik a termelékenységet, így a cég nyereségét is javíthatják” – magyarázta a kutató. „A büntetéseknek kitett dolgozók viszont általában nem bíznak meg felettesükben, ezért kevésbé szorgalmasak.”