Kihathat a születendő gyermek későbbi viselkedésére a leendő apa mentális állapota

A terhesgondozás során, valamint a szülést követően a kismama mentális állapotát a legtöbb szakorvos figyelemmel kíséri, mivel kihatása lehet a születendő gyermek közérzetére is. Egy nemrégiben megjelent tanulmány azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a leendő apák lelkiállapota is jelentős befolyással lehet a gyermek érzelmi és viselkedésbeli fejlődésére, így rájuk is hasonló figyelmet kellene fordítani.

Kihathat a születendő gyermek későbbi viselkedésére a leendő apa mentális állapotaA Pediatrics című lapban megjelent vizsgálat során a szakemberek arról kérdezték ki a gyermeket váró apákat, hogyan érezték magukat akkor, amikor párjuk a negyedik, ötödik hónapban járt, az anyák pedig arról számoltak be, gyermekük három éves korára milyen szociális, érzelmi és viselkedésbeli fejlettséget ért el. A tanulmányt készítő Anne Lise Kvalevaag, a norvégiai Bergen Egyetem kandidátusa elmondta, hogy elsősorban arra voltak kíváncsiak, sokat verekszik-e a kisgyerek, gyakran változik-e a hangulata, illetve érződik-e rajta valamiféle szorongás.

Az apák három százaléka számolt be komoly szorongásról, és a kutatás során kiderült, hogy éppen az ő gyerekeik váltak a legfeszültebbekké három éves korukra. Közvetlen ok-okozati összefüggést nem állapítottak meg a szakemberek, és arra is felhívták a figyelmet, hogy az egész hátterében akár a stresszre való hajlam genetikai átörökítése is állhat. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy egy stresszes kispapa könnyen átragaszthatja a feszültséget várandós párjára is, akinek hangulatát pedig a hormonok révén átveszi a benne fejlődő magzat is.

Daniel Armstrong, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának gyermekgyógyász professzora úgy véli, a kutatás fényében annyit mindenképpen érdemes változtatni a bevett orvosi gyakorlaton, hogy a terhesgondozás során a kezelőorvos a leendő apa hogyléte felől is rendszeresen érdeklődjön, hiszen egészen biztos, hogy a születendő gyermekre mindét szülő lelkiállapota kihatással lesz.