Képtelenek kiolvasni a nők érzelmeit a férfiak

Az emberek közhelyként emlegetik, hogy férfiak nem értik a nőket. A legújabb kutatás most bebizonyította, hogy a férfiak valóban nehezen tudják kiolvasni a nők érzelmeit – legalábbis a szemükből. A PLOS ONE folyóiratban közzétett kutatás kimutatta, hogy a férfiak kétszer olyan nehezen tudják kiolvasni fényképről a nők szeméből az érzelmeket, mint a férfiakéból. Az érzelmekkel összefüggő agyi területek sem aktiválódtak olyan intenzíven a férfiakban, amikor a nők szemét nézték.

Képtelenek kiolvasni a nők érzelmeit a férfiakA német LWL Egyetemi Kórház kutatói Boris Schiffer vezetésével 22 huszonegy és ötvenkét év közötti férfit vetettek alá funkcionális MR-vizsgálatnak. Arra kérték a résztvevőket, hogy nézzenek meg 36 szempárról készült fényképet, amelyek fele férfiakat, a másik fele nőket ábrázolt, és próbálják meg kitalálni, mit éreznek a képen látható emberek. A férfiaknak ki kellett választani, hogy két megadott szó (például bizalmatlan vagy ijedt) közül melyik írja le a legjobban a tekintetet.

Az eredmények alapján kiderült, hogy a férfiaknak hosszabb ideig tartott, és nehezebben ment a női szemekből kiolvasni a helyes érzelmet. Ráadásul az agyuk is más aktivitást mutatott akkor, amikor a női szemeket nézték, mint amikor a férfi szempárokat. A férfi alanyokban az érzelmekkel, empátiával és félelemmel kapcsolatos agyi terület, az amygdala, intenzívebb működést mutatott a férfi szempárok megtekintésekor, és kevésbé erősen aktiválódott, amikor a női tekinteteteket nézték.

A kutatók azonban nem tudtak magyarázatot adni erre a jelenségre. Elképzelhető, hogy a férfiak kulturálisan arra nevelődnek, hogy kevesebb figyelmet szenteljenek a nők érzelmi jelzéseire, a másik lehetőség viszont az, hogy az eltérő reakciót az emberiség evolúciós múltja programozta beléjük. „Mivel a férfiak a vadászattal és a területszerző harcokkal voltak elfoglalva, fontos volt számukra, hogy meg tudják jósolni férfi riválisaik szándékait és tetteit” – írják a kutatók a tanulmányban.