Az ősi harcolj vagy menekülj reakciót válthatja ki a karácsonyi bevásárlás

Dr. David Lewis pszichológus szerint a karácsonyi bevásárláskor összeverődő rengeteg ember, ill. az eheez kapcsolódó körülmények ránk gyakorolt hatása olyan alapvető túlélési ösztönöket vált ki, amelyek fokozzák az agressziót. A tömeg, a hosszú sorok és a parkolási nehézségek gyorsan frusztrációhoz, ingerlékenységhez, kimerültséghez és szorongáshoz vezethet.

Az ősi harcolj vagy menekülj reakciót válthatja ki a karácsonyi bevásárlás„Az ünnepi jókedv gyorsan átadhatja a helyét a szezonális bevásárlási stressznek” – mondja Dr. Lewis, a MindLab International kutatója. „Ennek egyik fő tényezője a többi ember jelenléte. Más emberek nagy fenyegetést, az idegenek pedig még nagyobb fenyegetést jelent. A nálunk lassabban haladó embereket, például az időseket, ellenségeknek kezdjük tekinteni. Ez pedig vásárlási dühöt vált ki.”

Dr. Lewis szerint a szervezetünk a jól ismert „harcolj vagy menekülj” állapotba vált át. A szívverésünk felgyorsul, miközben átvágunk a tömegen. Fokozódik az izzadás, és egyre több kortizol stresszhormont termelünk. „Ez pedig agresszív viselkedést válthat ki, ugyanakkor ha valaki levert, megpróbálhat elmenekülni. Előfordul, hogy valaki otthagyja a tele bevásárlókocsit, mert egy percet sem bírnak ki többet a boltban” – mondja Dr. Lewis. A szakértő szerint az ilyesfajta reakcióknak leginkább a nagyvárosokon kívül élők vannak kitéve, akik nincsenek hozzászokva ekkora tömeghez, így hajlamosabbak a stresszre.

Dr. Lewis a következő tanácsokat adta a karácsonyi bevásárlás megkönnyítésére:

  1. Készítsünk bevásárlólistát
  2. Soha ne vásároljunk éhesen
  3. Nagyobb értékű termék megvásárlása előtt mindig sétáljunk arrébb egy rövid időre, és gondoljuk át a választást
  4. Tanuljuk meg a különbséget a bevásárlás és a vásárolgatás között

Az utolsó tanács azt jelenti, hogy míg a bevásárlás, vagyis a WC papír, a macskaalom és más hétköznapi termékek beszerzése megerőltető, unalmas házimunka, addig a vásárolgatás azt jelenti, hogy különösebb cél nélkül, szabadon nézelődhetünk az üzletekben. Ez utóbbi sokaknak élvezetes lehet.