Az internetfüggőség mentális problémákhoz vezet

A túlzásba vitt internethasználat mentális problémákat okoz a gyerekek számára, derül ki a brit közegészségügyi szolgálat friss kutatásából. Minden óra, amit a gyerek a gép előtt tölt, növeli a mentális betegségek és a szociális zavarok kialakulásának esélyét. Magány, depresszió, szorongás, alacsony önbecsülés, agresszió – ezek a leggyakoribb problémák.

Az internetfüggőség mentális problémákhoz vezet„Egyértelmű az összefüggés az internet előtt töltött idő és a mentális problémák kialakulása között, különösen, ha legalább négy órát tölt weblapok böngészésével a gyerek” – áll a brit tanulmányban.

A parlamenthez is benyújtott felmérés többek között hangsúlyozza, hogy jelenleg tíz gyerekből egy komoly mentális zavarokkal küzd, és a tinédzserek harmada legalább hetente egyszer „szomorúnak és depressziósnak” érzi magát. Noha az elmúlt húsz évben a gyerekek általános egészségi állapota sokat javult, az internetfüggés komoly veszélyt jelent a kiskorúakra.

„Döbbenetes eredmény, hogy 750 ezer tini úgy gondolja, hogy »semmi értelme nincs az életnek«, és »teljes reménytelen hinni bármiben is«. Emellett a gyermeksegítő kékvonalak is többnyire azért csörögnek, mert a fiatalok az internetes zaklatás áldozatául esnek, és teljesen tehetetlennek érzik magukat. Ezek a gyerekek mind napi négy óránál is többet töltenek a számítógép előtt” – olvashatjuk a tanulmányt kísérő sajtóanyagban.

Noha a legtöbb közösségi portálra csak 13 éven felüliek regisztrálhatnának, a valóságban sokkal hamarabb kerülnek kapcsolatba ezekkel a felületekkel a gyerekek. A Facebookon pl. a 13 éven felüli brit fiatalok 85 százaléka jelen van.