Egyre népszerűbb a stresszesek körében a tudatos jelenlét terápia

A brit egészségbiztosítás (NHS) adatainak tanúsága szerint egyre több stresszes életet élő brit keres enyhülést a tudatos jelenlét (mindfulness) meditációban. A módszer lényege az, hogy megpróbáljuk elménket bizonyos látványokra, hangokra és fizikai érzetekre összpontosítani, miközben csökkentjük az agy „zaját”, és növeljük gondolkodásunk tisztaságát.

Egyre népszerűbb a stresszesek körében a tudatos jelenlét terápiaA technika olyan népszerű, hogy a London belvárosában működő pénzügyi nagyvállalatok közül egyre több ajánlja stresszes alkalmazottainak, és egyre több iskolában alkalmazzák a gyerekek koncentrációs készségének fejlesztésére.

Sally Boyle, a Goldman Sachs emberi erőforrás igazgatója szerint a következő években úgy fogunk majd beszélni a tudatos jelenlét tréningről, mint ahogyan most a testedzésről.

Nagy szükség van manapság az ilyen módszerekre, mivel azóta, hogy a brit Egészségügyi és Szociális Információs Központ elkezdte adatgyűjtését, a pszichológiai kezelésekre beutalt emberek létszáma nyolc százalékkal nőtt, ami havonta több mint 6500 fős növekedést jelent. A tudatos jelenlét meditáció népszerűsége egybeesik a depresszió és a szorongás előfordulásának drámai mértékű növekedésével is. Nagy-Britanniában az antidepresszáns gyógyszerek felírása a 2007-es 33,8 millióról 2012-re 50,2 millióra ugrott.

„Szabályosan elsöprő reakciót tapasztaltunk, különösen a pénzügyi szférából” – nyilatkozta Alexandra Frey, a világi meditációt oktató The Mindfulness Project társalapítója.

A brit kormány most fontolgatja azt a lehetőséget, hogy a diákok jóléte érdekében tudatos jelenlét tréningeket vezetnének be az iskolákban. Sok iskolaigazgató úgy véli, hogy a vallásos összejövetelek hiánya vezetett oda, hogy a gyerekeknek nincs lehetőségük a tanítási nap során egy kis elmélyülésre és önreflexióra.

A tudatos jelenlét meditációs technika már körülbelül 2500 éve ismert a buddhizmusban. Támogatói azt állítják, hogy a napi mindössze 10 percig végzett meditatív légzőgyakorlat már 10 nap alatt is pozitív eredményeket hozhat.