Problémakezelés: bölcsebbek vagyunk, ha másnak a gondja

Kutatók szerint nehéz élethelyzetekben az a legjobb taktika, ha megpróbálunk eltávolodni a problémától. A Michigan Egyetem munkatársai arra kérték a kísérletben résztvevőket, hogy gondolkodjanak el saját párkapcsolati problémáikról, vagy pedig valaki másnak a párkapcsolati problémájáról – nevezetesen arról, hogy párjukat rajta kapják egy közeli baráttal.

Problémakezelés: bölcsebbek vagyunk, ha másnak a gondjaAz eredmények azt mutatták, hogy amikor nem a saját, hanem valaki másnak a problémájáról kellett véleményt formálniuk, a többség sokkal bölcsebben gondolkodott és sokkal megfontoltabb véleményt formált meg.

Amint azt Igor Grossmann professzor, a kanadai Waterloo Egyetem kifejtette, most először sikerült tudományosan is bebizonyítani, hogy a legtöbb ember nem képes előítélet-mentesen gondolkodni, ha saját magáról van szó, míg, ha valaki másnak a helyzetébe kell beleképzelnie magát, sokkal objektívabb bír lenni. A szakemberek Salamon-paradoxonnak nevezték el ezt a jelenséget a zsidók jól ismert királya után, aki híres volt bölcsességéről, ám saját magával kapcsolatban mégis rossz döntést hozott.

A kutatók szerint azért vagyunk bölcsebbek mások problémáival kapcsolatban, mert olyankor sikerül eltávolodnunk a probléma gyökerétől, és ezáltal józanabbul tudunk gondolkodni. Egy másik kísérlet során 20-40, illetve 60-80 éves embereket hasonlítottak össze a szakemberek, és megállapították, hogy személyes problémáikkal kapcsolatban az idősebbek semmivel sem hoztak bölcsebb döntéseket, mint a fiatalabbak, ami ellentmond annak a közkeletű nézetnek, miszerint a korral az ember egyre bölcsebb lesz. A vizsgálatok részleteiről az érdeklődők a Psychological Science című lapban olvashatnak.