Az alváshiány hamis emlékeket ültethet el az agyban

Pároknál gyakran előfordul, hogy az egyik fél másképp emlékszik dolgokra, mint a másik. Állítólag a legújabb kutatások szerint elképzelhető, hogy mindezt nem más okozza, mint az alváshiány. Az alváshiány ugyanis feledékennyé teheti az embereket, és olyan eseményekről ültethet el hamis emlékeket az agyukban, amik a valóságban sosem történtek meg.

Az alváshiány hamis emlékeket ültethet el az agybanA kutatók egy szimulált rablásról mutattak képeket a vizsgálatban részt vevőknek, akik közül az alváshiányban szenvedők később sokkal nehezebben emlékeztek vissza a részletekre.

A tudósok szerint ennek komoly következményei lehetnek az igazságszolgáltatás területén, mert a szemtanúknak gyakran stresszes helyzetekben, az álmukból felverve kell azonosítaniuk a gyanúsítottakat.

De a jelenség a mindennapokban is komoly gondokat okozhat, hiszen a hamis emlékek a párkapcsolatokban is könnyen válhatnak egy-egy veszekedés forrásává.

„Vizsgálataink szerint az alváshiány nagyon komolyan befolyásolja a memóriánkat – nyilatkozta Dr. Kimberly Fenn, a Michigan Állami Egyetem munkatársa – Ez különösen annak tekintetében jelent gondot, hogy a népesség alvásideje évről-évre csökken.”

Alváshiányról abban az esetben beszélünk, ha valaki nem jut hozzá napi nyolc óra alváshoz. Az elégtelen alváshigiénia nem csak közúti és ipari baleseteket, de komoly betegségeket, például szív- és érrendszeri megbetegedéseket, magas vérnyomást, cukorbetegséget és Alzheimer-kórt is okozhat.

A mostani kutatás során a résztvevőket 24 órán keresztül tartották ébren. Az eredmények szerint a teljesen kipihent kontroll csoporthoz képest még azok is sokkal rosszabbul emlékeztek a korábban bemutatott események részleteire, akiknek engedélyezték, hogy maximum öt órát aludjanak.

A kutatás részletes leírása a Psychological Science című tudományos szaklapban olvasható.