Tetszel, bár nem ismerlek

Ha valakivel először találkozunk, fontos az első benyomás, hajlamosak lehetünk gyorsan ítélkezni az illető személyiségéről és érdeklődési köréről csupán abból, ahogy kinéz vagy ahogy akkor viselkedik. A legújabb vizsgálati eredmények szerint ez valójában még jóval azelőtt megtörténik, hogy össze tudnánk szedni a gondolatainkat az adott emberről.

Tetszel, bár nem ismerlekA Melbourne Egyetem tudósai állításuk szerint képesek arra, hogy megmondják, miként vélekedik valaki egy adott dologról, pusztán az agyhullámai segítségével, még azelőtt, hogy az illető képes lenne tudatosan megfogalmazni a gondolatait.

A mostani kutatási eredmények segíthetnek közelebb kerülni annak megértéséhez, hogy az emberek miért és miként hoznak gyors és heves döntéseket, és ahhoz, hogy ezeket a döntéseket hogyan lehetne kissé tudatosabbá tenni.

Dr. Stegan Bode és Dr. Carsten Murawski a kísérleteik során EEG vizsgálatokkal figyelték meg a résztvevők agyi aktivitását, miközben azok különböző dolgokról (ételekről, emberekről, és a státuszt szimbolizáló dolgokról – pénzről, autókról) készült képeket néztek.

A vizsgálatot követően a résztvevőknek újra megmutatták a képeket, majd megkérték őket, hogy mondják el, mennyire tartják érdekesnek az adott képet, és hogy a kép mennyiben jelképezi a jelent és mennyiben a jövőt.

„Ezzel a módszerrel képesek voltunk dekódolni az agyi aktivitást, vagyis előre tudtuk, hogy az illető mit fog gondolni az adott képről, még azelőtt, hogy ezt közölte volna velünk. Ezen kívül a kutatási eredményeink azt is megmutatták, hogy bizonyos képek arra ösztönzik az embert, hogy a jelenre koncentráljon, míg mások arra, hogy inkább a jövőt vegye figyelembe.”

A tudósok tehát képesek voltak megjósolni, hogy a résztvevők mennyire tartják érdekesnek az egyes képeket, és hogy a képekkel kapcsolatban a jövőre vagy a jelenre gondolnak inkább. Erre abban az esetben is képesek voltak, amikor közölték a résztvevőkkel, hogy később majd el kell mondaniuk a véleményüket a látottakról.

„A mostani vizsgálati eredmények segíthetnek megérteni az impulzív viselkedésformákat és azokat a jelzéseket, amik kiváltják, vagy erősítik az ilyenfajta viselkedést” – írják a kutatók.

„Elméletben a jövőt előtérbe helyező képi eszközökkel képesek lehetünk az emberek rávenni arra, hogy felelős döntéseket hozzanak, és ne a pillanat hevében döntsenek – nyilatkozta Daniel Bennett – Ez azonban csak egy feltevés, amit később igazolnunk is kell majd.”

A kutatás részletes leírása a PLoS One című tudományos szaklapban olvasható.