Üldögéljen tűz mellett, megnyugszik!

Egy hideg, nyirkos téli estén nincs is jobb, mint a tűz mellett üldögélni. A nyílt láng melletti üldögélés csökkenti a vérnyomást, és megnyugtat. Ez a kellemes, nyugtató hatást egészen az őskorig vezethető vissza, amikor a kőkorszaki ember a tábortűz körül élt társasági életet, és a barátkozás közben biztonságban és melegben érezhette magát.

Üldögéljen tűz mellett, megnyugszik!Tanulmányából az derül ki, hogy a nyílt láng mellett üldögélés csökkenti a vérnyomást, és megnyugtat. Ez a kellemes, nyugtató hatást egészen az őskorig vezethető vissza, amikor a kőkorszaki ember a tábortűz körül élt társasági életet, és a barátkozás közben biztonságban és melegben érezhette magát.

Az Evolutionary Psychology szaklapban közzétett tanulmányában Christopher Lynn, az Alabama Egyetem munkatársa azt írja, hogy a modern ember a tűzre reagálva érzett nyugalma az evolúcióban rejlik. Kísérletében 226 felnőtt nézett egy videofilmet nyílt lángról, melyet élethű hanghatások kísértek. A tűz nézése előtt és után, különböző időtartamokig a vérnyomásukat is megmérték. Dr. Lynn azt tapasztalta, hogy következetes vérnyomáscsökkenés következett be a résztvevőkben, és minél hosszabb ideig nézték a tüzet, annál nyugodtabbá váltak. A kísérlet ráadásul barátságosabbá is tette az alanyokat.

„Az eredmények megerősítik, hogy a nyílt láng és a tábortűz a több érzékszerves, abszorptív és társas élmény részeként nyugalmat vált ki” – összegezte a kutató.

Dr. Lynn úgy véli, ez azért lehet, mert a kőkorszaki ember valószínűleg azért pihent a tábortűz mellett, hogy a tűz mellett zajló interakciók révén részesülhessen a társas miliő előnyeiből. Más szóval, a tűz körül barátkoztak, és ettől nagyobb biztonságban érezték magukat, ami talán még a túlélés szempontjából is előnyt biztosított számukra.

„Az ősembernek a tűz minden bizonnyal meghosszabbította a nappalt, meleget adott, segített a vadászatban, távol tartott a ragadozókat és a rovarokat, megvilágította a sötét helyeket, és segítette a főzést” – írja a szakértő a tanulmányban. „A tábortűz társas kapcsolatokat és nyugtató hatást is biztosított számára, ami javíthatta proszociális viselkedését.”