Elegem van, csokit eszem!

Azok az alkalmazottak, akiknek stresszes, rossz napjuk van a munkahelyükön, nagyobb valószínűséggel fogyasztanak egészségtelen ételeket, ezzel szemben a munkájukat pozitív színben látók gyakrabban választanak egészséges fogásokat, például salátát vagy kalóriaszegény szendvicset. A munkahelyi hangulat egyértelműen befolyásolja az ebédválasztását.

Elegem van, csokit eszem!A megkérdezett 2000 brit alkalmazott több mint háromnegyede (77 százalék) állította azt, hogy a munkahelyi hangulata egyértelműen befolyásolja az ebédválasztását. A fele válaszolta azt, hogy mindig nagyon egészséges ebédet választ olyan napokon, amikor vidám és bizakodó a hangulata. Nehezebb napokon azonban a válaszadók több mint a fele (54 százalék) lemond az egészséges étkezéssel kapcsolatos tervekről, és inkább hamburgert vagy pizzát választ.

A felmérésből az derült ki, hogy a nehéz munkahelyi nap messze a leggyakoribb kifogás a vigaszevésre – a felnőttek 72 százaléka ismerte be, hogy ezt teszi. A közvélemény-kutatás azt is kimutatta, hogy az emberek hetente körülbelül négy étkezést választanak a hangulatuk alapján.

Azmina Govindji dietetikus így nyilatkozott az eredményekről:

„Mindenkinek vannak stresszes és elfoglalt napjai, de az étkezés kihagyása időspórolásból, vagy az íróasztalnál befalt ebéd, illetve az étkezés helyettesítése csokoládéval vagy rengeteg erős kávéval hibás megközelítés. Fontos, hogy időt szakítsunk az ételünk elfogyasztására ahelyett, hogy öt perc alatt betömnénk egy szendvicset, hogy rohanhassunk vissza dolgozni.”

Ezektől a rossz szokásoktól ugyanis csak még hajlamosabbak leszünk az olyan panaszokra, mint például a gyomorégés és az emésztési zavarok, amelyek megnehezíthetik az egész délutánunkat.