Sajtfondü színes ruhában

Ha rosszkedvű, érdemes sajtfondüt mártogatnia, hiszen a gyakran társaságban fogyasztott csemege rengeteg cinket és B12-vitamint tartalmaz. A hangulat és az önértékelés javításának alternatív módja emellett például a színes holmik viselése is – hívják fel a figyelmet a kutatók. A zöld a férfiakat deríti jobb kedvre, a kék, a lila és a narancs pedig a nőket.

Sajtfondü színes ruhábanA depressziós tünetek különösen gyakoriak a napsütéses órák számának csökkenésével. Ettől azonban nem kell tartaniuk azoknak, akik szeretik a sajtfondüt. A svájci Helping Hand („Segítő Kéz”) forródrót statisztikái alapján a nappalok rövidebbé válásával több lelki segélyért kiáltó hívás érkezik, ezért a jótékonysági szervezet úgy döntött, hangulatjavító tippeket tesz közzé.

Többek között svájci sajtból készült fondü fogyasztását is javasolják, mivel a benne lévő B12-vitamin hozzájárul, hogy az emberek jobb színben lássák a világot. A finomság cinktartalma ugyancsak jól hat a hangulatra, a kulcs azonban a csemegézés módjában rejlik, hiszen alapvetően társasági ételről van szó, mely csökkenti az elszigeteltség érzését.

„Telefonos tanácsadóink előszeretettel javasolják a jelentkezőknek, hogy egyenek fondüt az év ezen szakaszában. A társasági étkezés ugyanis segíthet azokon, akik a depresszió miatt étvágytalanok, illetve teljes motivációhiányban szenvednek” – fogalmazott Klaus Ruetschi.

A forródrót munkatársai az élénk színek viseletét és a gyakori nevetést is tanácsolják, miután a Sussexi Egyetem laboratóriumában megállapították, hogy a zöld a férfiakat deríti jobb kedvre, a kék, a lila és a narancs pedig a nőket.

A nevetés ugyanakkor növeli az endorfinszintet, sőt a vidám dologra való várakozás is emelkedett hangulatot eredményez.

„Az emberek jobban tennék, ha szabadságra küldenék egy kicsit a lelküket, és figyelnék, hogyan töltődnek fel ettől az energiaraktáraik” – magyarázta Ruetschi.

A jótékonysági szervezet dolgozói a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásának fontosságát is hangsúlyozzák, illetve az elegendő alvás szerepét. „Még az ebédszünetben való szunyókálás is hasznos” – tette hozzá Ruetschi.