A teaivók jobban teljesítenek

A vezetőknek érdemes megfontolniuk a rendszeres munkahelyi teaszünet bevezetését, hiszen így jelentősen növelhető a munka hatékonysága. A teázás ugyanis javítja a hangulatot és serkenti a kreatív problémamegoldást. Ez annak tudható be, hogy az emberek örömüket lelik a folyamatban és az ital aromájában, a koffein és a teanin pedig segít ellazulni.

A teaivók jobban teljesítenekAz Unilever élelmiszervállalat által megrendelt kutatást végző Suzanne Einother úgy nyilatkozott, hogy az eredmények megerősítik a korábbi feltételezéseket, miszerint „a tea elkészítése és fogyasztása különleges kikapcsolódást jelent”.

A teában koffein és teanin is található – utóbbi olyan aminosav, amely bizonyítottan hozzájárul az ellazuláshoz.

A kísérlet során 150 főt, köztük 116 nőt vettek górcső alá, akik rendszeres teázónak vallották magukat. A résztvevők egyik csoportját arra kérték, hogy készítsenek teát forró víz, tej és cukor segítségével, ahogy egyébként tennék, másik csoportjuk édességet kapott, a többiek pedig egy pohár vizet. Utána felmérték a kedvüket, a kreativitásukat és a motivációjukat. A teszt során egy nemrégiben történt örömteli eseményt kellett felidézni, szójátékot játszani, űrlényt rajzolni, valamint anagramma-rejtvényt megoldani.

Kiderült, hogy a teaivók jobban teljesítenek, ráadásul a reakcióidejük is kedvezőbb.

„A tea jelentős mértékben kihatott az örömérzetre és az izgalomra” – magyarázták a szakértők a tanulmányban, amelyben az olvasható, hogy a teakészítés és –ivás egyszerű folyamata javítja a hangulatot és növeli a munka hatékonyságát.

Az eredmények a Food Quality and Preference című szaklapban fognak megjelenni.